Външнотърговският дефицит на Турция е почти 42 милиарда долара

Външнотърговският дефицит на Турция е почти 42 милиарда долара
A A+ A++ A

По данни на Комитета по статистика на Турция външнотърговският дефицит на страната за първите пет месеца на годината възлиза на 41 960 милиарда щатски долара, което представлява увеличение с 16,9% в сравнение с периода януари-май 2012 година, предаде телевизионният канал CNN-TURK. Само през месец май нарастването е с 14,8% и външнотърговският дефицит възлиза на 9,9 милиарда щатски долари.

В износа на Турция с най-бързи темпове се уличава експортът за страните от ЕС и техният относителен дял нараства от 36,3% през май 2012 година на 39% през май тази година. На първо място е Германия с турски експорт за 1,1 млрд. щатски долара през май т.г. Следват Ирак – 1 милиард щатски долара, Великобритания – 686 млн. щатски долара, и Италия – 577 млн. щатски долара.

Във вноса на Турция на първо място е Китай. В сравнение със същия месец на миналата година през май т.г. вносът от Китай нараства с 8,8% и вече възлиза на 2,2 млрд. щатски долара. Следват Русия – 1,7 млрд. щатски долара, и Швейцария – 1,4 млрд. щатски долара, посочва CNN-TURK.

(По агенция „Фокус“)

#Турция #внос #износ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници