Валентина Богданова, БСП: Работодателите ще са с данъчни облекчения при наемане на млади кадри

Валентина Богданова, БСП: Работодателите ще са с данъчни облекчения при наемане на млади кадри
„Тази седмица на заседанията на Комисията по социална политика и след това в пленарна зала ще бъдат обсъдени четири законопроекта, три от които не бяха приети от предишното НС и които ние сме поели като ангажимент да реализираме.
A A+ A++ A

„Тази седмица на заседанията на Комисията по социална политика и след това в пленарна зала ще бъдат обсъдени четири законопроекта, три от които не бяха приети от предишното НС и които ние сме поели като ангажимент да реализираме, като част от пакета спешни мерки“. Това заяви народният представител от БСП Валентина Богданова в ефира на BTV.

Като предстояща първа промяна тя посочи изменение на Закона за насърчаване на заетостта, за да може да се отговори на растящото ниво на безработица, особено при младите хора, от които 28% на възраст до 29 са безработни, а 51% от тях са трайно без работа. „Това, което ние предлагаме, е да се даде възможност на работодателите да наемат безработни млади хора до 29 години, които до този момент не са започвали работа и имат завършено средно и висше образование, за период от 6 до 18 месеца.

За този период държавата поема процент от допълнителни възнаграждения, които трябва да се плащат: здравните вноски, осигурителните вноски и задължителното пенсионно осигуряване. За първите 6 месеца държавата да поема 30% от тях, второто полугодие половината осигуровки, а за останалите до 18 месеца 75%“, обясни Богданова.

Тя допълни, че работодателите се задължават да продължат договора си с лицето поне още 12 месеца.

Работодателите с данъчни облекчения при наемане на млади кадри

„Предвидени са и промени в Закона за корпоративното подоходно облагане“ обяви народният представител от Коалиция за България и допълни, че с тях се целят данъчни облекчения за работодатели, сключващи договори за стипендия с ученици и студенти до 25 години, в последните две години от обучението им и последните два курса във висшите учебни заведения, за не по малко от 12 до 24 месеца. Това ще помогне на практика и на работодателите, които ще плащат по-малко данъци, защото сумите за стипендии ще им се приспадат от данъчните задължения, обясни Богданова.

„През това време размерът на стипендията намалява счетоводния финансов резултат - този работодател просто плаща по-малко данъци, като се ангажира, след като този период изтече, да наеме младите хора за период от време, равен на периода, за който са получавали стипендия“, каза още тя.

1200 лева става максималният праг за възнаграждение. Възрастта за пенсиониране се замразява

Богданова заяви, че се предвиждат и три промени в Закона за гарантиране вземанията на работниците и служители при несъстоятелност на работодателя. Тя обясни, че ще бъде увеличено времето, за което работниците имат право да получават заплати при обявяване на фирмата в несъстоятелност от три на шест заплати, ще се вдигне максималният праг на възнаграждението, което могат да получават работниците от 1000 на 1200, а възрастта за пенсиониране да бъде замразена.

На въпрос дали пакетът от спешни мерки е контрапротестна реакция, социалистката отговори: „Това не е конпрапротест. Пакетът от мерки, това са направените предизборни обещания, които изпълняваме“. Тя обясни, че посочените от нея законопроекти са били внасяни и в предишното Народно събрание, но са били отхвърляни.  Допълни, че това, което има в пакета, в едната си част е вече факт - обезщетението за майчинство, което се получава от около 40 000 жени в момента, е вече в размера на минималната работна заплата, увеличението на помощта за деца, започващи първи клас, на 250 лева, която ще получат 70% от домакинствата с деца, тръгващи на училище тази година, и увеличаването на кръга от хора, получаващи енергийни помощи.

„Правителството работи вече един месец и би било неправилно да се твърди, че за този един месец не е произвело никакъв резултат“, заяви Богданова.

#БСП #Валентина Богданова #социални мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници