Конституционният съд образува дело по искане на ГЕРБ за депутата от БСП Иван Иванов

Конституционният съд образува дело по искане на ГЕРБ за депутата от БСП Иван Иванов
A A+ A++ A

Конституционният съд образува дело по искане на ГЕРБ за установяване несъвместимост и прекратяване пълномощията на Иван Иванов, съобщиха от съда. Искането е на 48 народни представители от ГЕРБ и е на основание чл. 72, ал. 1, т. 3 от Конституцията. Той гласи, че пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при установяване на неизбираемост или несъвместимост. За докладчик по делото е определена съдия Кети Маркова.

БГНЕС припомня, че народни представители от ГЕРБ сезираха Конституционния съд за връщането на Иван Иванов на депутатската банка. Според ГЕРБ Иванов не може да се върне в Народното събрание като депутат. Той беше избран за народен представител в 42-рия парламент и положи клетва като депутат. На 19 юни обаче Иванов беше назначен от премиера Пламен Орешарски за заместник-министър на вътрешните работи. Малко по-късно за него се разбра, че е бил ръководител на офиса на скандално известната в близкото минало групировка СИК в Шумен.

След това последва и реакция от „Дондуков“ 1 – на сайта на Министерския съвет се появи съобщение, че той е освободен от поста зам.-министър. Според ГЕРБ при това положение Иванов не може да бъде повече депутат и заради това те сезират Конституционния съд да се произнесе за несъвместимост и прекратяване на пълномощията му като народен представител.

#КС #дело #Иван Иванов #депутат #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници