Премиерът: България е в най-ниската си точка след 1996-та година

Премиерът: България е в най-ниската си точка след 1996-та година
Според Орешарски България е в най-ниската си точка след 1996 година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"В последните няколко години се формираха негативни тенденции за държавата. Тя е в най-ниската си точка след 1996 година, която искаме да забравим."

Това заяви премиерът Пламен Орешарски в интервю за Нова телевизия в понеделник.

"Тази седмица получих справки от министерствата за дълговете - 2 400 000 лева. Трябва да прибавим и една влошена събираемост на приходите.", добави още той.

Той заяви, че разработват мерки за подобряване на събираемостта.

"Мисля, че ще загубим по-малко от проходите, защото имаме време до края на годината да разработим и да приложим мерки за намаляване както на контрабандата, така и на новия бич от последните години – необявяването на редица вътрешнообщностни доставки, които водят не само до загуба на приходи в бюджета, но и притискат местните производители”, отбеляза министър-председателят.

По думите на Орешарски почти сигурно е, че бюджетът ще бъде прекрояван. „В момента разработваме варианти, така че да можем да финализираме годината по един нормален начин”, каза премиерът, според който актуализацията ще бъде разработена в следващите седмица-две.

Пламен Орешарски посочи, че дупката в хазната в момента е между 1 и 2 милиарда. Бюджетните затруднения обаче не поставят в опасност социалните програми, които стартира правителството, защото за тях е осигурено финансиране, увери премиерът.

Изпълнителната власт вече започнала да пести с орязване на административните разходи на всички министерства с 5%, което ще е задължително, за по-големи съкращения ще се търсят резерви.

#България #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници