Генерали и политици преговарят в Кайро, Египет чака

Генерали и политици преговарят в Кайро, Египет чака
A A+ A++ A

Командващият египетската армия ген. Абдел Фатах ас-Сиси започна среща с лидера на опозицията Мохамед ел Барадей, както и с духовните водачи на сунитите и коптите в страната. Разговорите се водят само броени минути преди в 16:30 ч. местно време да изтече поставеният от армията ултиматум към президента ислямист Мохамед Мурси да изпълни исканията на народа или ще трябва да се съобразява с проект за действия, начертани от военните.

В разговорите в генералния щаб участват ген. Ас-Сиси, Ел Барадей (бивш ръководител на Международната агенция по атомна енергия), патриарх Тавадрос II (духовен водач на коптите - християни в Египет) и шейх Ахмед ел-Тайеб (велик имам на Ал Азхар, върховния орган за сунитите в страната). Също така са присъствали представители на салафистката партия Ал Нур, както и на Партията на свободата и справедливостта, политическото крило на „Мюсюлмански братя“.

От седмица Египет е сцена на нестихващи протести срещу управлението на излъчения от „Мюсюлманското братство“ държавен глава. Откакто на 26 юни народното недоволство започна да ескалира, при сблъсъци са загинали 47 души. Армията постави ултиматум опозиция и управление да намерят изход от политическата криза, в противен случай военните щели да вземат нещата в свои ръце. В телевизионно обръщение президентът Морси подчерта, че е свободно избран от народа и няма никакво намерение да се оттегля.

Два часа преди изтичането на ултиматума на военните вътрешното министерство на Египет излезе със съобщение, че ще се противопостави на каквото и да било насилие и ще защитава населението срещу възможното проливане на кръв.

(По БГНЕС)

#Египет #военни #президент #оставка #протести #убити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите