Корнелия Нинова: С днешните промени искаме да защитим работниците

Корнелия Нинова: С днешните промени искаме да защитим работниците
„Вместо три заплати, както досега, работниците ще могат да получават 6 заработени, неизплатени заплати от фирмите, изпаднали във фалит или несъстоятелност”. Това обясни пред журналисти народният представител от ПГ на КБ Корнелия Нинова и председател на Ко
A A+ A++ A

„Вместо три заплати, както досега, работниците ще могат да получават 6 заработени, неизплатени заплати от фирмите, изпаднали във фалит или несъстоятелност“. Това обясни пред журналисти народният представител от ПГ на КБ Корнелия Нинова и председател на Комисията по труда и социална политика към НС.  Тя допълни, че вместо по 1000 лв. максимум, на месец те ще могат да получават по 1200 лв.

Нинова припомни, че Гаранционният фонд е създаден през 2005 година, като в него постъпленията са вноски от работодатели и фирми. До този момент са събрани 215 633 207, a са изразходени за заплащане на обезщетения само 6 063 534 лв. По думите й е имало обективна невъзможност да се ползват в пълен размер вноските във фонда, затова с днешните промени се облекчават работниците.

Обезщетението за работниците не застрашава финансовата стабилност. „Смятаме, че това е един от законопроектите в социалния пакет, той е в допълнение на това, което приехме като помощ на майки, на първокласници, на хора, които дължаха данък „Колиба“, заяви Нинова. Тя бе категорична, че има уверение от фонда и финансовото министерство, че размерът на това обезщетение и хората, които ще го ползват, по никакъв начин не застрашава финансовата стабилност на фонда, на държавата и не се изисква актуализация на бюджета за тези средства.

По думите й те са налични, но досега не са използвани ефективно. „Искаме да защитим тези работници, защото по досегашния ред тези, които не са получили обезщетенията си от този фонд, са принудени сами по съдебен ред да търсят правата си“, каза още депутатът и допълни, че много от тях нямат финансова възможност за дела и така губят пари, които са заработени, които им се дължат.

„Този закон е още един елемент в политиката ни за помощ на работници, възрастни, социално слаби“, каза още тя, като уточни, че има становищата на работодателските организации и синдикатите, които подкрепят промените и са направили допълнителни предложения, които ще бъдат отразени между първо и второ четене.

Работниците ще бъдат уведомявани за правата си.  „Правим го с вярата, че с това ще помогнем именно на групата на работниците, които са загубили заплатите си при фалит на фирмите, което заради кризата се случва често“, категорична бе Нинова. Относно реда, по който работниците могат да търсят правата си, тя обясни, че според досегашния ред трябва да има съдебно решение за произнасяне за несъстоятелност, която е твърде дълга процедура.

„Затова пускаме предложение, което ще обсъдим между първо и второ четене, да помислим дали да чакаме решението на съда или процедурата да започне от откриване на процедурата за несъстоятелност“, обяви Нинова. По темата със срока, в който работниците могат да предявят исканията си, народният представител обясни, че той е 30 дни от обявяването на решението на съда за несъстоятелност.

„Много от работниците изпускат този срок и губят правата си, затова ръководството на фонда е предприело една мярка при получаване на съдебното решение служебно да уведомява работниците да се възползват от правата си. Разбираемо е, че не всички работници следят решенията на съда“, каза още Нинова.

#Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници