Явор Куюмджиев: За да тръгне икономиката, трябва да се актуализира бюджетът

Явор Куюмджиев: За да тръгне икономиката, трябва да се актуализира бюджетът
За да може българската икономика да тръгне, трябва да се върнат парите в нея и единият от начините за това е актуализацията на бюджета. Това заяви народният представител от ПГ на КБ Явор Куюмджиев в предаването Референдум по БНТ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За да може българската икономика да тръгне, трябва да се върнат парите в нея и единият от начините за това е актуализацията на бюджета. Това заяви народният представител от ПГ на КБ Явор Куюмджиев в предаването Референдум по БНТ. Той допълни: „Проблемът на бюджета са странните начини на финансирането му, един, от които е задържането на ДДС“.

Куюмджиев обясни, че спирането на разплащанията с бизнеса от бившият министър на икономиката през втората половина на 2009, е задействало огромна спирала на задлъжнялост, липса на свежи средства, нови безработни и е довела до днешния момент. Според него управляващите от ГЕРБ не са планирали макроикономически показатели, от които да се изведат приходи, които след това да бъдат разпределени, а са планирали разходи, които след това по някакъв математически начин са се донатъкмявали с приходи.

Куюмджиев заяви: „За мен е цинично хората, които безконтролно изхарчиха до края на своето управление близо шестстотин милиона, да говорят за безпринципно харчене“. По негово мнение не става въпрос за безпринципно харчене, а за стимулиране на българската икономика и задържане на ефектите от започващата криза.

„Неразплащането на бизнеса доведе до сегашната криза, тя е наследството на ГЕРБ“, добави народният представител. Спряхме огромните кражби в енергетиката. Той заяви, че с промените в Закона за енергетиката са постигнати няколко неща. На първо място Куюмджиев посочи спирането на огромните кражби в енергетиката от страна на енергийната мафията, с което са откъснати няколко стотин милиона лева от джобовете на няколко човека. Според него по този начин от 1 август ще се получи ново балансиране на системата без бруталните  кражби от предишните години, излишни разходи и ще се позволи цената на тока да спадне.

Социалистът поясни, че тези промени не са направени със социална цел, а, за да се балансира енергетиката и да се позволи на над шестдесет процента енергийно бедни българи да имат достъп до ток. Куюмджиев подчерта, че в  големи райони от страната хората трябват да избират дали да си платят тока или да си купят на децата си учебници, или да си купят храна, а пенсионерите често стоят на тъмно.

Два милиарда лева са изтеглени от българската енергетиката под формата на дивиденти

„Близо два милиарда лева са изтеглени от българската енергетиката под формата на дивиденти за държавните предприятия при управление на ГЕРБ и за запушване на дупките на Дянков“ заяви народният представител от КБ. Той обясни още, че само за един месец работа НС е приело без ГЕРБ, няколко много важни социални мерки, сред които увеличение на майчинските надбавки на 310 лева, и отпускане на помощи за първокласниците.

Куюмджиев напомни, че по време на управлението на ГЕРБ вместо да се дадат пари на майките, са  започнали да се строят детски градини. Той призова да се даде шанс на правителството да покаже, какво може, за да не се стигне до  хаос и неконтролируем спад надолу.

„Първите стъпки са налице. Нека да дадем шанс да се случи нещо, за което сме в парламента и е за доброто на хората“ заключи Куюмджиев.

#Явор Куюмджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници