Румяна Тодорова: Трябва да се реши проблемът с направленията в болниците

Румяна Тодорова: Трябва да се реши проблемът с направленията в болниците
Въпросът е да се види къде изтичат парите на Здравната каса и затова трябва да има пълен анализ на лекарствената политика, какво се случва по диагнози и дали преразходът се дължи само на новите продукти или на нещо друго.
A A+ A++ A

Въпросът е да се види къде изтичат парите на Здравната каса и затова трябва да има пълен анализ на лекарствената политика, какво се случва по диагнози и дали преразходът се дължи само на новите продукти или на нещо друго. Това са част от въпросите, които зададе новият управител на НЗОК Румяна Тодорова, избрана днес от депутатите в НС, предаде БГНЕС.

Какво става в болниците и защо липсват направления - интересното е, че направления липсват в определени региони, което означава, че касите не са си свършили работата, смята тя. След август ще се наложи да преговаряме с БЛС и дотогава трябва да сме готови с финансовата база за тези разговори - от НАП трябва да ни кажат също каква е събираемостта на здравните вноски. За да си направим сметката с какъв бюджет, евентуално, ще работим през следващата година.

Важно е да знаем и какъв е точно броят на здравно неосигурените и защо не се плащат вноските. На всички тези въпроси отговорите трябва да имаме до 10-ина дни, подчерта Тодорова.

Като говорим за демографска криза, ви питам - защо едно нормално раждане на здравно осигурена жена в определени болници варира между 2500 и 3000 лв., защо струва толкова, мога да докажа това и с финансови документи, дадени на тези лица, каза Тодорова.

Имаме над 260 млн. лв. резерв, но трябва да се направи анализ и как върви изпълнението на бюджета до края на годината, предвижда тя. Никой не е в състояние да ме накара да взема решение, ако аз не съм съгласна с него, не съм се занимавала с политика, не възнамерявам да го правя и нататък, държа на експертното си ниво, заключи новият управител на НЗОК.

#Румяна Тодорова #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници