Българската ветроенергийна асоциация: Не перем пари!

Българската ветроенергийна асоциация: Не перем пари!
Снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) публикува официална позиция във връзка твърденията от годишния доклад на финансовото разузнаване на Държавната агенция "Държавна сигурност", където има обвинения за  „опити за използване на дейността на ВЕИ дружества с цел изпиране на пари".

Публикуваме писмото на БГВЕА без редакция:

Българска ветроенергийна асоциация (БГВЕА) категорично се противопоставя на този пореден опит за очерняне на най-прозрачния от всички сектори в енергетиката.

Към настоящия момент в България има 677 мегавата инсталирани мощност от ветроенергийни паркове, които се управляват от 178 фирми. Данни за всички тези фирми са публично достъпни в онлайн регистър, поддържан от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Повече от половината от реализираните мощности притежават лицензия за производство на електроенергия, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и са финансирани чрез кредити, отпуснати от международно признати финансови институции, включително Европейската банка за възстановяване и развитие.

Изключително притеснителна е тенденцията държавни институции, в лицето на Държавната агенция „Национална сигурност" (ДАНС) и министъра на енергетиката, да стават проводници за спекулации за общо очерняне на имиджа на дружества, които произвеждат енергия по екологично чист и безопасен начин, използвайки местни ресурси и развивайки местната икономика.

В доклада на ДАНС липсват обективни доказателствени материали или препратки към такива, на базата на които са формулирани твърденията в доклада. Макар и напълно неаргументирани, тези твърдения, както и последвалите ги изказвания на висши държавни служители, дискредитират производството на екологично чиста енергия като „съмнителна дейсност".

Като асоциация, която се стреми към постигане на устойчиво развитие на българския ветроенергиен сектор, БГВЕА строго осъжда всякакви форми на криминална дейност и счита, че такива случаи следва да бъдат преследвани с цялата строгост на Закона.

#Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #Държавната агенция „Национална сигурност" #ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници