Иван Данов: Ще се захвана със създаването на кадастър

Иван Данов: Ще се захвана със създаването на кадастър
Основните задачи на Министерството за инвестиционно проектиране са свързани с инвестиции в посока строителство. Това посочи министърът на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов по БНТ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Основните задачи на Министерството за инвестиционно проектиране са свързани с инвестиции в посока строителство. Това посочи министърът на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов по БНТ.

Той обяви още, че от сряда трябва да има и вече функциониращо министерство. „Основната задача на министерството, както казва името, е свързана с инвестиционното проектиране. Това са инвестиции в посока строителство. Инвестиционното проектиране е свързано със самото проектиране, с генериране на задачата първо, с концепцията, с разработката на самия проект и след това със самата строителна реализация. Тоест в това министерство ще влезе и строителството“.

Към Министерството за инвестиционно проектиране ще преминат ДНСК, Агенция по геодезия, картография и кадастър, дирекцията за „Териториално и селищно преустройство“ и други, а още се спори дали да се присъедини и дирекция „Жилищна политика“.

„Първата поръчка, която получих още в Парламента и с която ще се захвана, е да се създаде кадастър. Преди да има кадастър, е трудно да се привлекат инвеститори, тъй като привличането на инвеститори означава доверие. България в момента е позагубила доверие“, каза той.

Името на проф. Данов беше замесено в скандал. Оказва се, че през 2004 година се е записал като безработен в Париж, за което е получил 14 700 евро обезщетение. Въпреки подадения документ той не остава във Франция, а в неговата автобиография, която e подал за поста министър, не се посочва период, в който е останал без работа, а напротив.

Той е преподавател в УАСГ, София, а през 2005 учредява фирма. „Тези пари не са ползвани от мен. Влезли са в една банкова сметка, но не са ползвани от мен“, заяви проф. Иван Данов. „За да си запазя разрешението за работа във Франция съм подал такъв документ“, добави още той.

Що се отнася до това дали е бил безработен в периода, за който получава обезщетения, той обясни, че е бил преподавател в университета, но в неплатен отпуск. „Фирмата е създадена през март, но започва да работи юни 2005 година“, коментира проф. Данов. Що се отнася до това защо изобщо е получавал парите, при положение че не е във Франция изобщо, проф. Данов отговори: „Търсили са ме от банката, за което имам документ, не са ме намерили, след което съм бил отписан от там“.

Той обясни, че не е търсил тези пари, не е имал нужда от тях и изобщо не е знаел какво се случва с тази сметка.

 

По БГНЕС

#Иван Данов #инвестиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници