RWE: Ядреният ток е твърде скъп, не си струва инвестицията

RWE: Ядреният ток е твърде скъп, не си струва инвестицията
Д-р Арнд Нойхаус, председател на борда на директорите на RWE – Германия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма никакви други сериозни причини да се оттеглим от АЕЦ „Белене“, освен тези, които вече са съобщавани. А те са твърде високата цена на проекта и липсата на подкрепа. Не можем да се ангажираме с проект, който няма подкрепата на хората у нас, заяви председателят на борда на директорите на германския енергиен гигант RWE Арнд Нойхаус пред „24 часа“.

Нойхаус се срещна с група чуждестранни кореспонденти, за да обясни новата концепция за развитие на енергийния концерн, което е ориентирано предимно към продажбата, а не към добива на електроенергия.

„RWE категорично се е отказал от участие в каквито и да е ядрени централи и не смята да променя концепцията си дори и ако Германия за пореден път промени плановете си и склони да използва атомен ток. Засега обаче страната остава твърда в решението си да се откаже изцяло от ядрените централи“, коментира експертът.

Нойхаус посочи, че атомният ток в момента е твърде скъп и не си струва инвестицията в него. Той даде за пример Великобритания, която е избрала като модел за енергетиката си смесения добив на ток - от конвенционални източници и от атомни централи. Там 1 мегаватчас ток струва между 90 и 120 паунда, докато в Германия цената му е между 40 и 60 евро, въпреки отказа от АЕЦ.

Той уточни, че енергийните концерни си струва да правят инвестиции само ако токът е над 60 евро за мегаватчас.

„В момента RWE наблюдава внимателно какво става с газопровода „Набуко“, за да реши дали да остане в проекта. Към „Южен поток“ няма интерес“, каза Нойхаус.

Причината отново е липсата на икономически смисъл на начинанието.
В момента Европа е залята от евтин газ и така се очаква да бъде и в следващите години. Това е причината и цената му да е рекордно ниска.

Причината за изобилието от газ е фракингът в САЩ.

#RWE #Германия #АЕЦ #"Набуко" #"Южен поток" #САЩ #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници