Издирването на затрупаните миньори продължава

Издирването на затрупаните миньори продължава
„Мината в „Ораново“ дава прехрана на над 200 семейства от района, тя е жизненоважна, но не може да сме поставени пред избора „живот или прехрана“, категоричен е Драгомир Стойнев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Издирването на двамата затрупани миньори от свлачището в рудник „Ораново“ край Симитли продължава, съобщава БГНЕС.

Вече 20 часа спасители на смени продължават издирването на 300 метра под земята на 35-годишния Иван Лазаров и 42-годишния Николай Михайлов.

Към тази сутрин е разчистено половината от 45-метровото свлачище от кал и камъни, което уби двама миньори.

В понеделник след обяд бяха извадени телата на 40-годишния Асен Стойнев и 45-годишния Христо Младенов.

Вкарана е специализирана техника за преодоляване на препятствието, каза социалният министър Хасан Адемов. Според него има четири предписания към ръководството на рудника от месец юни. Те са относно безопасността на труда, каза Адемов.

На мястото на трагедията са и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, областният управител Муса Палев, кметът на Симитли Апостол Апостолов.

От снощи в рудника е и собственикът му Станислав Тасев, племенник на пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов.

Министър Драгомир Стойнев каза тази сутрин, че още един екип от специализираната минна служба ще влезе, за да не се прекъсва работата и да се спасят затрупаните миньори. На въпрос дали е направено всичко необходимо по отношение на спасителните мерки още в началото Стойнев отговори: „Едно е да има спасителен отряд от доброволци, съвсем друго е да има специализиран екип, който да е оборудван с нужната техника. Този специализиран екип се намира на приблизително 50 километра от тук. Да, всяка мина трябва да има отряд, но той е съставен от доброволци. Наистина създадена е организация, но докато дойде специализираният екип е минал приблизително един час“, каза министърът.

Той добави, че ще се търси отговорност дали са спазени условията на труд.

„Тази трагедия, за съжаление, се е случвала и преди. Това означава, че трябва да се обърне голямо внимание на условията на труд – не само в мините, а и във всички браншове. Крайно време е също така синдикатите да свършат своята работа – да сигнализират, да се противопоставят срещу лошите условия на труд“, призова Стойнев.

„Мината в „Ораново“ дава прехрана на над 200 семейства от района, тя е жизненоважна, но не може да сме поставени пред избора „живот или прехрана“, категоричен е Драгомир Стойнев.

Той съобщи, че прави проверка на концесионния договор.

„Доколкото разбирам, не всичко е изрядно в този концесионен договор“, каза Стойнев и уточни, че до края на седмицата ще има яснота по въпроса.

#Драгомир Стойнев #Ораново #миньори #Хасан Адемов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници