Дават по 5000 лева помощ на семействата на загиналите миньори

Дават по 5000 лева помощ на семействата на загиналите миньори
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Управителят на мина „Ораново“ Валери Манов заяви, че ще бъдат дадени по 5000 лева  извънредна помощ на близките на загиналите при срутването в мината. Застраховките живот на загиналите възлизат на близо 55 000 лева на човек, предаде Стандартнюз.

Спасителниите екипи продължават да пробиват скалната маса с въздушни къртачи и специални шила. Засега са минали 15-16 метра, като се предполага, че общата дължина на скалата е около 45 метра. 26 души участват в спасителните работи в рудник „Ораново“  В настоящия момент под земята работят 20 души от редовна смяна и шестима души от Минно-спасителната служба – Бобов дол.

Валери Манов каза, че ще посети семействата на загиналите в близките села Полето и Полена.

Георги Младенов, син на загиналия Христо Младенов, сподели, че не са получили никакво съдействие от институциите досега. Младежът дойде до мината, за да прибере дрехите и вещите на баща си.

Ден на траур е обявен в община Симитли, съобщиха от пресцентъра на общината. На заседание тази сутрин Общинският съвет гласува 17 юли за ден на траур заради нелепо загиналите работници в рудник „Ораново“ Асен Стойнев от село Полето и Христо Младенов от Полена. Днес близки и приятели ще изпратят Асен Стойнев и Христо Младенов в последния им земен път.

Продължава издирването на другите двама миньори, останали затворени от свлачището в подземната галерия на рудник „Ораново“.

С решение на Министерския съвет са отпуснати по 10 000 лева помощ за семействата на загиналите миньори.

„Общината също ще помага на почернените семейства. Предстои да бъде гласувана формата и размерът на подкрепата. Изчакваме да открият и другите двама миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров от село Крупник. Дано да са живи, те също ще имат нужда от подкрепа“, коментира председателят на Общинския съвет в Симитли Светла Атанасовска.

#Ораново #миньори #затрупани #загинали #помощи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници