Етичната комисия към ВСС поиска уволнението на Ситнилски

Етичната комисия към ВСС поиска уволнението на Ситнилски
Етичната комисия към ВСС поиска уволнението на Камен Ситнилски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Иска се уволнението на Камен Ситнилски и уволнението на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. Това стана ясно след продължилото повече от два часа заседание на Етичната комисия на ВСС в сряда, съобщи БГНЕС.

"Комисията взе решение, че са налице достатъчно данни за извършени нарушения на правилата на Етичния кодекс на българските магистрати от част от участниците в изнесените записи. Ще бъдат внесени предложения за налагане на дисциплинарни наказания, те трябва да бъдат внесени от 1/5 от членовете на ВСС, но поради чисто технически причини това най-вероятно ще стане през следващата седмица, тъй като до края на седмицата има много текуща работа. Предложенията ще бъдат внесени в максимално кратък срок, така че да се образуват дисциплинарни производства до края на месеца", съобщи председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров.

"Ще се внесат предложения за налагане на дисциплинарни наказания на трима от участниците в разговорите – окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев, апелативният прокурор на Бургас Емил Христов и членът на ВСС Камен Ситнилски", заяви Ясен Тодоров.

Той подчерта, че за член на ВСС няма друго възможно наказание освен уволнение. Тримата са нарушили принципите за независимост, почтеност и благоприличие.

Във ВСС вече е внесено искане от главния прокурор Сотир Цацаров за отстраняване от длъжност на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. Вероятно искането ще бъде разгледано още в четвъртък на заседанието на ВСС, което означава, че още утре Емил Христов може да бъде уволнен.

"Единодушни бяхме, че ВСС не може да остане безучастен и глух за общественото мнение. Не действаме под натиск на улицата, но твърдо заявяваме нашата воля да се борим с всички порочни практики в съдебната система, които създават негативни нагласи у обществото", подчерта председателят на Етичната комисия.

#Камен Ситнилски #Ясен Тодоров #Емил Христов #Бургас #Хасково #ВСС #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници