Летящи роботи сменят градските автобуси

Летящи роботи сменят градските автобуси
Безпилотният летящ робот със съчленено крило, такава ще бъде и визията на безпилотните машини, които в близкото бъдеще ще заменят градските автобуси и маршрутките. Снимка: Стоян Илиев
A A+ A++ A

Не е далеч бъдещето, когато летящи роботи с двигатели, зареждащи се от слънцето, ще изместят градските автобуси. Това става ясно от проект на инж. Димо Зафиров и неговия шестчленен екип от Техническия университет в Пловдив, пише „Труд“.

Пътуването с триместния безпилотен самолет ще е екологично, удобно и най-вече бързо. „Работим усилено по проекта, а мечтата ни е първата машина да се появи през 2030 г. Надяваме се скоро да разрешат експерименти в градска среда“, обяснява инж. Зафиров.

Ученият е запален по летателните машини още от студентските години, опит е натрупал в завод „Авиотехника“ в Пловдив, където се правели безпилотни летателни апарати в края на 80-те години на миналия век. Сега преподава „Проектиране на летателни апарати“ на студентите от специалност „Авиационна техника и технологии“ в Техническия университет под тепетата.

Според проекта летящият робот за пътници ще превозва хора не само в градска среда, но и на разстояния до 1000 км. „Мястото на начална и крайна точка ще се задава само с едно натискане на бутона.

„Зелените самолети“ ще преодоляват натоварения трафик в градовете“, разказва плановете си доц. Зафиров. Спирките за миниробота ще бъдат по покривите на високи сгради. Без риск за човека, машината е предвидено да излита и каца вертикално и така да спестява място. Безпилотният пътнически самолет няма да е голям - 5 м дълъг, тежък около 1300 кг.

Доц. Зафиров с екипа си е проектирал и безпилотен робот със съчленени крила, който дава информация по въздух при пожари, бедствия и аварии в лоши метереологични условия. „Ако се използва, няма да е необходимо да се пътува с хеликоптер за оглеждане на обстановката, а в реално време машината ще показва снимки и предоставя информация за случващото се“, обяснява Зафиров.

Наскоро в Англия е извършен експеримент с безпилотен самолет с електрически двигател, който престоял 14 дни във въздуха, като се зареждал от слънцето. През деня се издигал на 20 000 м височина, а при залез се снижавал до 12 000 м.

„Летящите роботи са надеждна техника, които дават точна информация, без да им влияят бури, ветрове или градушки, не замърсяват околната среда, а схемата на съчлененото крило позволява вертикално кацане. Сега се управляват от наземна база, но в бъдещето решенията ще взема мощен компютър с възможност за съхраняване на огромна информация.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници