Япония ускорява реформите, след като управляващите спечелиха изборите

Япония ускорява реформите, след като управляващите спечелиха изборите
Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че ще ускори провеждането на започнатите реформи, които трябва да изведат страната от депресията, продължаваща две десетилетия, предаде Ал-Джазира. Снимка: Ройтерс
A A+ A++ A

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че ще ускори провеждането на започнатите реформи, които трябва да изведат страната от депресията, продължаваща две десетилетия, предаде Ал-Джазира.

Управляващата коалиция спечели солидно мнозинство в горната камара на парламента, като така придоби контрол и над двете камери. „Сега имаме мнозинство и в двете камари на парламента и трябва да се придвижваме по-бързо при изпълнението на стратегията ни, отговаряйки на исканията на народа“, каза Абе на първата пресконференция след вчерашните избори за горната камара - Камара на съветниците (Сангиин).

Изборите бяха спечелени от управляващата коалиция на Либерално-демократическата партия и партия „Ново Комейто“. Официални резултати се очакват по-късно в понеделник, но според предварителните резултати, събрани от местните медии, ЛДП и нейния коалиционен партньор, „Ново Комейто“, спечелиха общо 76 места, което им дава общо 133 от 242 места в парламента.

Основната опозиционна партия в страната, Демократическата партия на Япония, има само 59 места. Избирателната активност е ниска, което предполага липса на обществен ентусиазъм.

Според информационна агенция Киодо 52 процента от имащите право на глас са гласували и това е третата най-ниска избирателна активност от края на Втората световна война. Победата също така ще даде на Абе повече свобода на действие и може да доведе до промяна на консервативните му политически цели, включително преразглеждане на пацифистката конституция на страната и укрепване на военните в Япония, което може допълнително да утежни връзките с ключови съседи като Китай и Южна Корея.

Абе подчерта, че определя като главна икономическа задача на правителството осигуряването на устойчив икономически растеж. За постигането на тази цел той води политика на активно насищане на икономиката с пари и ускоряване на „управляемата инфлация“, увеличаване на държавните разходи по големи проекти и стимулиране на частните инвестиции.

Правителството се надява по този начин да повиши доходите на населението и да засили вътрешното търсене. Големите японски корпорации приветстваха победата на управляващата коалиция, вярвайки, че сега Абе ще може още по-уверено да изпълнява икономическите реформи.

„Народът оказа значителна подкрепа на политиката на възраждане на икономиката и преодоляване на дефлацията най-вече чрез смекчаване на финансовата политика. Правителството на премиера Абе сега ще може последователно да изпълнява стратегията си за икономически растеж.

Деловите среди също биха искали да работят за разширяване на заетостта и инвестициите“, заяви президентът на основната японска федерация на работодателите „Нипон Кейданрен“ (Nippon Keidanren) Хиромаса Йонекура.

 

По "Стандарт"

#Япония #реформи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници