Поклонението пред Александър Лилов ще бъде в сряда

Поклонението пред Александър Лилов ще бъде в сряда
A A+ A++ A

Поклонението пред проф. Александър Лилов ще се състои на 24 юли, в сряда, в сградата на Народното събрание на площад „Кн. Ал. Батенберг“ 1, зала „Света София“, съобщиха от пресцентъра на БСП. Лилов, който е първият лидер на БСП в годините след тоталитаризма и стратег на реформирането на бившата комунистическа партия в социалистическа, почина на 79 години след тежко боледуване.

Политическата му кариера тръгва от ДКМС във Видин. От 1963 г. е в ЦК на комсомола. През 1969 г. започва да работи в апарата БКП. До 1989 г. е член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП.

Лилов поема ръководството на партията през януари 1990 г. Той е първият председател на Висшия партиен съвет, след като БКП се преименува на социалистическа. През декември 1991 г. на 40-ия конгрес на БСП Лилов сдаде партийната власт в ръцете на Жан Виденов, който бе определян като неговото любимо партийно протеже.

Като председател на БСП Лилов е и един от главните участници в Кръглата маса. Народен представител е в 4-ото, 6-ото, 7-ото и 8-ото Народно събрание до 10 ноември 1989 г. От 1990 до 1998 г. е депутат в 7-ото ВНС, в 36-ото, 37-ото и 38-ото НС с листата на БСП. През 1993 г. става ръководител на Центъра за стратегически проучвания към БСП.

#Александър Лилов #поклонение #сряда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници