Роми пътуват за Швеция без договори за работа

Роми пътуват за Швеция без договори за работа
Роми масово заминават за чужбина, без да имат договорени условия за работа и за живот. Снимка: bnt.bg
A A+ A++ A

„Групи от хора, предимно от ромското население на страната, пътуват масово към Швеция без предварително договорени условия на работа и на живот. Вероятността да се окажат без препитание на място е много голяма“, каза пред btv главният секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева.

Тя изрази притесненията си, че българските граждани, които заминават в Швеция, могат и тази година да се окажат жертви на трудова експлоатация, без препитание и средства. В момента се прави необходимото, за да се предпазят хората от измама и експлоатация. Експертът посочи, че шведските власти ще положат повече усилия в регулирането на изкупуването на плодовете, като наложат по-строг контрол при проверката на лицензите на фирмите прекупвачи.

„Това е и причината българските граждани, които планират да заминат да берат боровинки в Швеция, да бъдат изключително предпазливи към предложенията, които получават, за да не се окажат в чужда страна без пари и начин да се приберат обратно“, препоръча Василева.

По думите й все повече фирми в по-малките градове наемат хора на работа с обещание да ги командироват дългосрочно в чужбина за сезонна или временна работа и така прескачат регулаторните механизми в страната, които защитават наетите сезонни работници.

Стана ясно, че сред зачестилите случаи на трафик с цел трудова експлоатация през последните 2 години най-много хора са станали жертва на тази схема с обещания за добре платена работа в Германия, Белгия и Чехия.

#Антоанета Василева #роми #Германия #Чехия #Швеция #Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници