Българските домати са от вносни семена, нашите сортове изчезват

Българските домати са от вносни семена, нашите сортове изчезват
Българите сме забравили вкуса на родните сортове не само заради масирания внос на зеленчуци и плодове, а и заради използването на чужди семена. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Между 95 и 100% от различните видове плодове и зеленчуци, които се отглеждат у нас, са от вносни семена. Българските сортове са на изчезване и при пшеницата, слънчогледа и царевицата, показват данните от Националната стратегия за устойчиво развитие на земеделието у нас до 2020 г., съобщава в. „Стандарт“.

Българите сме забравили вкуса на родните сортове не само заради масирания внос на зеленчуци и плодове, а и заради използването на чужди семена, се посочва в документа.

Ако през 2002 г. цялата реколта от пшеница е идвала от родни сортове, то в момента делът на родните семена е 85 на сто от посевите. Най-драстично е спаднала употребата на родни семена при слънчогледа, където за последните 11 години българските семки са отстъпили с над 70% до 10-15 на сто от всички посеви.

Ечемикът и царевицата също са отстъпили на вносните семена. Ако през 2002 г. с нашенски сортове са заемали до 80% от нивите, то в момента едва 40 на сто от посевите са с български разсад.

Подобен е проблемът и в животновъдните ферми. Повечето от овцете, козите и кравите са от вносни породи и генетичният материал за тях е внесен от чужбина. Традиционните български животни пък се превръщат в рядкост, отчитат експертите.

За да се върнат обратно българският домат и традиционният вкус на млякото и месото, експертите предлагат насърчаване на отглеждането на местни породи чрез увеличаване на възможностите за директни продажби на продуктите от фермер на краен клиент.

#внос #семена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници