Германски евродепутат пита ЕК за реформите в сектора за сигурност в България

Германски евродепутат пита ЕК за реформите в сектора за сигурност в България
Според Холмайер, ДАНС е институция, която има значение в сферата на сигурността за Европейския съюз като цяло. Снимка: www.tz-online.de
A A+ A++ A

Германският евродепутат Моника Холмайер е изпратила официален въпрос до Европейската комисия относно реформите в сектора за сигурност в България и назначението на Делян Пеевски за директор на ДАНС, съобщават Групата на ЕНП/ЕП, предава „Фокус“.

В запитването си Холмайер настоява Брюксел да предприеме конкретни мерки за да предотврати бъдещи заплахи за сигурността на европейските граждани, произтичащи от назначения на некомпетентни или осъждани кандидати на ключови позиции.

В писмото си германският евродепутат цитира позицията на Европейската комисия от 17 юни 2013 г., според която подобни назначения трябва да са базирани на прозрачност и компетентност, за да се гарантират европейски стандарти в сектора за сигурност.

Според Холмайер, ДАНС е институция, която има значение в сферата на сигурността за Европейския съюз като цяло.

По тази причина, тя отправя въпрос към ЕК, как смята да гарантира целостта в системата на сигурността на ЕС, която зависи от взаимно доверие между институциите на страните- членки.

Сред темите повдигнати от Холмайер, член на Парламентарната комисия за борба срещу организираната престъпност, корупцията и прането на пари, е и тази за медийната среда в България - „Как смята Европейската комисия да възстанови върховенството на закона и основните права в България, като например медийния плурализъм?“

Моника Холмайер, заедно с други евродепутати, подготвя още един въпрос свързан с действията на полицията на 23 юли по време на протеста около Народното събрание.
Официален отговор от Европейската комисия следва да бъде даден до три седмици.

#ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници