Папа Франциск: Кой съм аз, че да съдя хомосексуалистите

Папа Франциск: Кой съм аз, че да съдя хомосексуалистите
Папа Франциск заяви, че ролята на „активните жени в църквата“ трябва да бъде задълбочена, но категорично отхвърли възможността за ръкополагането им. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

По време на полет от Бразилия за Рим Папа Франциск осъди „гей лобито“ пред журналисти, но заяви, че не съди хомосексуалистите, включително в църквата, предава БГНЕС.

„Проблемът не е в тази тенденция, а в лобирането. Това според мен е по-сериозният проблем. Ако един човек е гей и се стреми към Бога с добра воля, кой съм аз, че да го съдя?“, коментира Папата, който дава истинска пресконференция за първи път.

Той отговори на всички въпроси, зададени от 15 от 70-те присъстващи на борда журналисти, без да ги отбягва.

Запитан относно твърденията, че е бил държан в неведение за хомосексуалните връзки на прелата монсеньор Рика, когото назначил във Ватиканската банка, папа Франциск отговори: „Наредих кратко разследване и не открихме нищо за него. Все още не съм видял никой във Ватикана с лична карта, в която да пише, че е гей. Твърди се, че той има такава. Катехизисът на Католическата църква казва много добре, че не трябва да се маргинализират тези хора, които трябва да бъдат интегрирани в обществото“.

„За гей лобито не открих нищо. Лобитата не са добри“, добави папа Франциск, давайки за пример политическите и франкмасонските лобита.

На въпрос за гей браковете и абортите, на които Църквата твърдо се противопоставя, папата отговори: „Знаете отлично позицията на Църквата“.

Папа Франциск заяви, че ролята на „активните жени в църквата“ трябва да бъде задълбочена, но категорично отхвърли възможността за ръкополагането им.

„Църквата е от женски род, майка и жена, това не е само майчинството, майката на семейството“, заяви папата на пресконференцията и призова за „задълбочена теология на жената, каквато все още не сме направили“.

Той обаче подчерта противопоставянето си на ръкополагането на жени.

Вратата беше затворена“ от Йоан Павел II по това искане, заяви главата на Рикоматолическата църква.

Църква без жените е като събрание на апостоли без Мария“, каза той и добави, че „Мария е по-важна от свещениците“.

#папа Франциск #жени #църква #хомосексуалисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници