Президентът отказа да се яви пред комисията по корупция

Президентът отказа да се яви пред комисията по корупция
A A+ A++ A

Президентът Росен Пелевнелиев няма да се яви пред Комисията за борба с корупцията в парламента. Това заяви самият той в интервю пред бТВ. Плевнелиев каза, че няма да участва в партизански битки на ръба на закона. Вчера председателят на парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси Волен Сидеров обяви, че ще покани за изслушване президента Росен Плевнелиев по казуса с тефтерчето на Филип Златанов.

Плевнелиев подчерта, че много пъти е заявявал, че ще способства за разкритието на истината пред всеки компетентен орган, който е натоварен с това по закон и по Конституция. "Но няма да участвам в партизански битки и политическо заиграване, просто да използваме на ръба на закона и на Конституцията единствено и само с политически цели за леене на кал и за заиграване на ръба на закона, вкл. и с най-важните институции в държавата", добави Плевнелиев.

„Когато няма правила, тогава се раждат зависимостите. Няма добри и лоши кръгове, няма сини и червени. Всички те са насочени към държавните пари“ коментира той.

„Има три каци с мед. Едната е държавата, другата са обществените поръчки, третата - приватизацията“, подчерта Плевнелиев. Той поясни, че когато говорим за олигархия, става дума за икономически интереси, преплетени с политически, които действат не по правилата.

„Президентството не се занимава с обществени поръчки, нито с приватизация“, подчерта президентът. „Държавните пари също не са в компетенциите на държавния глава“.

Президентът предложи и три решения за излизането от порочния кръг. Решението с държавните пари, според него, е да се спазят решенията на правителството.

За обществените поръчки държавният глава обяви, че трябва да се типизират и електронизират. Така ще се разбие корупцията, защото гражданите няма да ходят да се молят на бюрократите, а ще правят всичко през интернет.

По третия източник за облагодетелстване на олигарсите - приватизацията, Плевнелиев каза, че "тук всичко е приключило. Но аз бих помолил и малкото, което е останало, да се даде на големи инвеститори."

За актуализацията на държавния бюджет той заяви, че е склонен да наложи вето върху закона, но след като чуе дебатите по него.

Интервюто на президента пред бТВ може да видите ТУК.

#президент #комисия по корупция #Парламент #изслушване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино