Депутати спорят как да се ползват 85,6 млн. лв. от продажбата на емисии на парникови газове

Депутати спорят как да се ползват 85,6 млн. лв. от продажбата на емисии на парникови газове
Ивелина Василева от ГЕРБ заяви, че до 30% от приходите от продажбата на квоти емисии на парникови газове могат да влизат в националния бюджет, а останалите проценти могат да се използват по конкретни проекти за ВЕИ, но и за социални проекти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народните представители влязоха в спор за какво да се използват 85,6 млн. лв. от продажбата на емисии парникови газове по време на обсъждането на текстове от законопроекта за актуализацията на Бюджет 2013, предава „Фокус“.

В текст на законопроекта е записано, че реализираните приходи от продажба на квоти за емисии на парникови газове до размера на очакваните постъпления от 236,2 млн. лв. се изразходват съгласно Закона за енергетиката и Закона за енергийната ефективност по ред, определен от Министерския съвет.

Според Рамадан Аталай от ДПС средствата не могат да отидат за пенсии, а за компенсиране на „зелената“ и „кафява“ енергия.

Ивелина Василева от ГЕРБ заяви, че до 30% от приходите от продажбата на квоти емисии на парникови газове могат да влизат в националния бюджет, а останалите проценти могат да се използват по конкретни проекти за ВЕИ, но и за социални проекти.

ГЕРБ предлагат парите да отидат за енергийни помощи.

Наясно съм, че тези средства биха могли да се използват за намаление на тока. Това би се отразило на сметките с 1–2 стотинки на домакинство. Решение на държавата е да прецени по какъв начин да използва финансовия ресурс от продажбата на емисии парникови газове“, посочи Василева.

#емисии #парникови газове #актуализация #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници