Йордан Цонев: Ветото е политическо и несъстоятелно

Йордан Цонев: Ветото е политическо и несъстоятелно
Цонев отбеляза, че през януари предстоят две големи плащания – 450 млн. лв. падеж по дълга и 1 млрд. лв. доплащане за земеделските производители, които се правят два месеца поне преди да пристигнат парите от Европейския съюз. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ветото е политическо“, заяви на извънреден брифинг зам.-председателят на ПГ на ДПС и председател на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев, предава БГНЕС.

"Ние сме готови с мотиви, с които да оборим ветото. Министерство на финансите също е готово. Ветото не е състоятелно", обяви Цонев.

"Дефицитът, г-н президент, се финансира от фискалния резерв. Като извадим от 4,8 – 1,1 млрд., остават 3,7 млрд. към 31 декември", посочи Цонев и заяви, че по закон трябва да са 4,5 млрд.

"Надявам се не ни кара президентът да влизаме под законовия минимум на фискалния резерв", каза председателят на бюджетната комисия и отбеляза, че тези цифри са при пълно изпълнение на приходите.

"А при неизпълнение на приходите, каквото се очаква – тогава фискалният резерв ще слезе още по-надолу", допълни той.

Цонев отбеляза, че през януари предстоят две големи плащания – 450 млн. лв. падеж по дълга и 1 млрд. лв. доплащане за земеделските производители, които се правят два месеца поне преди да пристигнат парите от Европейския съюз.

"И като извадим още 1,5 млрд. лева от въпросните 3,7 млрд. лева – в края на януари месец ние ще имаме фискален резерв от 2,2 млрд. лв., което значи, че ще сме пипнали парите за Козлодуй и тези за Сребърния фонд. Нито едното е приемливо, нито другото – нито от законова, нито от фискална гледна точка", заяви Йордан Цонев.

"Искам да бъда добронамерен и да мисля, че президентът иска да има повече прозрачност, но начинът, по който се налага ветото и мотивите, по-скоро ни кара да мислим, че ветото е политическо", отбеляза зам.-председателят на ПГ на ДПС.

"От тук нататък следва конституционният срок, трябва да видим какъв е той, защото има спор дали тече, или не по време на ваканция", обясни Цонев.

Според него депутатската ваканция няма да бъде пречка за преодоляването му.

"Докато трае ветото, реално няма да може да преодолеем плащането към бизнеса и може би ДДС, което трябва да се върне", каза още Цонев.

#Йордан Цонев #вето #Росен Плевнелиев #бюджет #актуализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници