Греков: Хлябът може да поевтинее следващите 3 или 4 месеца

Греков: Хлябът може да поевтинее следващите 3 или 4 месеца
Според Греков хлябът може да поевтинее следващите месеци. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

"В следващите 3 или 4 месеца може да се очаква леко поевтиняване на хляба", заяви пред БНТ в понеделник сутрин земеделският министър Димитър Греков.

"Изключително е добра годината за нашите зърнопроизводители, произведено е над необходимото и над прогнозируемото количеството зърно. Произведено е между 4,6 и 4,7 милиона тона. Това е най-високият добив от 8 години насам", подчерта земеделският министър. Нашето зърно се отличава с изключително добри хлебопекарни качества. 65 % то пшеницата е с такива качества", уточни той.

Министър Греков коментира, че цената на хляба се формира от много неща, в крайна сметка България консумира най-евтиния хляб в ЕС, а в страната на хляба влизат енергоизточници на европейски цени.

"Близо 2 или 3 месеца след приключване на жътвата, пшеницата от новата реколта не може да се използва за консумация, може да се очаква в следващите 3 или 4 месеца леко поевтиняване на хляба, но това зависи от цената на пшеницата на международните пазари. Предполагам, че през следващите месеци тя ще върви нагоре", заяви земеделският министър.

"Важно е да се включат в актуализацията на бюджета средствата, необходими за изплащането на европейските субсидии за земеделските производители", подчерта земеделският министър.

"Европейските субсидии първо се изплащат от нашия бюджет, а след това се възстановяват от Европейската комисия. Цялата необходима сума за изплащането на европейските субсидии е 558 милиона евро или над 1 милиард лева", напомни той.

"Идеята ни е да изплатим през тази година 20-30 % до 50 % от този един милиард лева. Това са 200-300 до 500 милиона лева", обясни Греков. Земеделският министър напомни, че ако се приеме актуализацията на бюджета ще има 11,5 милиона лева за подпомагане на тютюнопроизводителите и 3,5 за подпомагане на зеленчукопроизводителите.

Той за пореден път подчерта, че през тази година ще се направи искане до Европейската комисия за намаляване на акциза на горивото, използвано за земеделски цели. Ако искането на България бъде одобрено необходимите за това 70 милиона лева ще бъдат предвидени в бюджета за следващата година.

#Димитър Греков #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници