Протестът, ден 63: Недоволните и полицията се готвят за обсада

Протестът, ден 63: Недоволните и полицията се готвят за обсада
Полицията върна тежките метални заграждения около парламента Снимка: danswithme.com
A A+ A++ A

Подготовка за обсада на парламента беляза 63-ия ден на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски в София. Докато протестиращите раздаваха листовки и разпространяваха призиви в Интернет за блокада на Народното събрание в деня на гласуване на президентското вето върху актуализацията на бюджета, полицията върна металните заграждения около парламента.

В днешния протест участваха около 300 души, според полицията около 20 часа пред сградата на Министерски съвет е имало около 150 души. Те блокираха движението, освиркаха сградата на правителството, скандираха "Оставка" и "Мафия". Много от хората свиреха със свирки и вувузели, издигаха плакати с надписи: „63 дена правителства на глупостта, сляпостта, и държавна безотговорност, Орешарски! Оставка, избори, лустрация”, „Червени, сини, жълти, пембени, всички сте за затвора”. Други недоволни граждани раздаваха на минувачите флаери, с които ги призоваваха да се включат в утрешния протест срещу актуализацията на бюджета пред сградата на Народното събрание, който ще започне в 8.00 часа. Самите флаери гласят – „Изплаща ли ви се 1 000 000 000? Елате и им го кажете!”.

Около 20 часа протестното шествие пое към парламента, водено от младежи с барабани. Някои от протестиращите бяха с децата и семействата си. 

През деня полицаи върнаха по местата им металните заграждения около сградата на парламента. В района вече са разположени и коли на жандармерията.

Около 21 часа протестиращите започнаха да се разотиват.

Продължава и пешеходният поход „Орешарски марш” - групата тръгна от Бяла към Варна. Крайната цел на участниците, които също искат оставката на кабинета, е резиденция „Евксиноград”.

Междувременно в интернет пространството започнаха да валят предупреждения за готвени от БСП и ДПС провокации на утрешния протест. Очаква се организирани "протестиращи" да бъдат изправени срещу мирно протестиращите хора, готвещи посрещане на извиканите депутати. Това съобщи Протестната мрежа, цитирайки постъпила информация от три независими източника.

„Очакваме етнически провокации, за което сигнализират тревожни сигнали - активизиране на платени тролове, надигане на радикални крила и подготовка от страна на проправителствени организирани групи, които да извършат евентуални провокации и даже по-лоши неща”, казват от организацията.

Протестната мрежа моли всички протестиращи да бъдат нащрек за провокации. „Да опазим мирен протеста, въпреки очевидното желание на мафията и управляващите да го опорочат”, зоват оттам.
По последни данни ДПС са мобилизирали 5000 души, които ще пристигнат с автобуси в София, допълват още от организацията.

#протести #Орешарски #правителство #оставка #блокада #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници