ИТАР-ТАСС: През 2014 г. притокът на граждани на Румъния и България в Германия ще се увеличи двойно

ИТАР-ТАСС: През 2014 г. притокът на граждани на Румъния и България в Германия ще се увеличи двойно
A A+ A++ A

През 2014 година Германия очаква значителен приток на граждани на Румъния и България, съобщава се в доклад на германския Институт за изследване на пазара на труда.

От 1 януари падат всички ограничения на пазара на труда на страните от ЕС за румънските и български граждани, предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от Фокус.

Експертите посочват, че в момента всяка година 70 000 граждани на двете най-бедни страни - членки на ЕС пристигат в Германия, за да работят, но през 2014 година броят им ще се увеличи с около 2.5 пъти до 180 000 души.

„Това число може да варира в зависимост от икономическата обстановка в други европейски държави, най-вече в Италия и Испания”, отбелязват авторите на доклада. От ведомството обаче не бързат да бият тревога, позовавайки се на наличния опит. Специалистите подчертават, че с разширението на границите на Европейския съюз на изток федералната република не се е сблъсквала с непреодолими проблеми на пазара на труда и в социалната сфера.

Безпокойство предизвикват единствено имигрантите, които са необразовани и неквалифицирани. Според социологическите проучвания повечето от германците – 70% - настояват за въвеждане на ограничения на имиграцията от страните от ЕС. Те се опасяват, че броят на пристигащите ще расте и в крайна сметка това ще доведе до разрушаване на германската социална система. В момента 20% от живеещите в Берлин граждани на Румъния и България получават помощи за безработица, посочва се в доклада на Института за изследване на пазара на труда.

#Румъния #България #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино