Честите полети на голяма височина увреждат мозъка

Честите полети  на голяма височина увреждат мозъка
A A+ A++ A

Честите полети на голяма височина могат да предизвикат увреждания на мозъка, смята Стив Магуайър от Тексаския университет в Сан Антонио, предаде БГНЕС.

Основание за направения извод са резултатите от проведено изследване на пилоти от ВВС на САЩ, разделени на две групи. В първата били 102-ма пилоти на разузнавателни самолети U2, летящи на малка височина. Втората била съставена от 91 души, пилотиращи изтребители.

На всички пилоти бил направен ядрено-магнитен резонанс на главния мозък с цел да се бъде измерена степента на хиперинтензивност на сивото вещество, пораженията в което са свързани с отслабването на паметта и развитието на неврологични заболявания.

Оказало се, че уврежданията в главния мозък на пилотите на изтребители надвишават близо 4 пъти (394%) пораженията в сивото вещество на пилотите разузнавачи, а като количество - почти три пъти (295%). Откритите изменения са идентични като тези в резултат на стареенето на индивида.

"При летене на височина над 5000 м нараства рискът от развитие на декомпресионна болест (същата като при водолазите)", обяснява Магуайър. "Опасността от такава сред пилотите от ВВС на САЩ се е утроила от 2006 г. насам. Причината? Нарастване броя и продължителността на полетите".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници