Феновете на "Левски" с писмо до Плевнелиев и Орешарски

Феновете на "Левски" с писмо до Плевнелиев и Орешарски
Снимка: www.gong.bg
A A+ A++ A

Националният фенклуб на привържениците на "Левски" излезе с отворено писмо до президента на България Росен Плевнелиев и министър-председателя Пламен Орешарски в търсене на подкрепа за живеещия в Босилеград българин Димитър Димитров. Димитров има проблеми със сръбските власти заради това, че е поддържал гробове на наши национални герои, пише Стандартнюз.

Ето отвореното писмо, публикувано на официалната страница на Националния фенклуб на "сините" във Фейсбук (без редакторска намеса):

 

До
Президента на Република България
Г-н Росен Плевнелиев

До
Министър-председателя на
Република България
Г-н Пламен Орешарски

Уважаеми Господа,

Изразяваме пред Вас голямото си възмущение от опита на сръбските власти да създават проблеми и да упражняват натиск върху г-н Димитър Димитров от гр.Босилеград заради благородното му занимание, както и на много други наши сънародници в Западните покрайнини, да поддържат, доколкото това е по силите им, гробовете на български войници и офицери загинали във войните за национално обединение намиращи се на територията на днешната Република Сърбия. Познаваме г-н Димитров и цялото му семейство като големи родолюбци и достойни хора, с които ни свързва голямо приятелство. Настояваме пред Вас на г-н Димитров, и на други засегнати българи от Западните покрайнини, да се окаже от българската държава дипломатическа, юридическа и всякаква друга необходима помощ, за да не биват подлагани на репресии от какъвто и да е характер заради това, че са запазили с гордост своя български корен и се опитват да съхранят българщината в този край на България, отцепен насилствено на базата на несправедливия Ньойски договор от 1919 г.

Отправяме същевременно и нашата критика към политиката на българската държава от последните 23 години за пълното безхаберие и незаинтересованост от поругаването на български военни гробища и паметници в съседните ни страни Турция, Гърция, Македония и Сърбия, от безразличието към нарушение на гражданските и човешките права на българите, живеещи в тези страни, и многобройните опити за омаловажаване и изопачаване на важни исторически събития от страна на висши български политици, включително и на ниво Президент и Министър-председател. Обезпокоени сме, че България щедро и безкритично обещава подкрепа за еврочленство на Турция, Македония и Сърбия, без да се постигне какъвто и да е напредък по отношение на признаване на геноцида над хиляди българи по време на войните за национално обединение, по отношение на правата на сегашните българите, живеещи в тези страни, и на подобряване на състоянието на гробищата и паметниците на загиналите български войни. Този национален нихилизъм е възмутителен и не приляга на никоя цивилизована страна. Няма просперираща държава и благоденстващ народ, който не знае и не почита своята история. Затова и една от причините за тежкото положение, в което се намира в България в момента, е именно проявеното престъпно неуважение към историческото минало на нашия народ и към паметта на нашите предци.

В тази връзка настояваме да ни уведомите по най-бърз начин какви стъпки ще предприемат властите, които представлявате, за защита на г-н Димитър Димитров от Босилеград и какви постъпки е направила българската държава за възстановяване и поддържане на войнишки гробове и паметници в съседните на България страни по повод отбелязване на 100 години от Освободителната Балканска война и Междусъюзническата война, съответно през 2012 г. и 2013 г.

23.08.2013 г. Председател на
С о ф и я      Национален клуб на привържениците на Левски:В.Владимиров

Писмото е подкрепено от фен-клубове на Левски в София, Варна, Велико Търново, Благоевград, Сандански, Плевен, Петрич, Радомир, Хасково, Пазарджик, Асеновград, Шумен, Исперих, Разград и в още много други селища на България.

#Левски #Пламен Орешарски #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници