Британски юристи дават правна оценка за удари по Сирия

Британски юристи дават правна оценка за удари по Сирия
Британските власти ще публикуват в четвъртък правна оценка на официални експерти - юристи за законността на военната операция срещу Сирия. Снимка: www.24chasa.bg
A A+ A++ A

Британските власти ще публикуват в четвъртък правна оценка на официални експерти - юристи за законността на военната операция срещу Сирия, съобщиха правителствени представители, предаде БГНЕС.

Юристите от главната прокуратура трябваше да решат, дали военната интервенция срещу Сирия е законна от гледна точка на британското и международно право, а също така, дали може да бъде юридически обоснована.

Според експертите, британското правителство може да обвини сирийските власти в нарушаването на Женевския протокол от 1925 г., забраняващ използването на химическо оръжие. Бившият главен прокурор на кралството, Питър Голдсмит, който през 2003 г. внесе заключенията за законността за нахлуването в Ирак, заяви пред телевизия "Скай нюз", че британското правителство не трябва да повтаря грешки в Сирия, които вече е допуснало в Ирак.

Според Голдсмит, британското правителство може да оправдае военната операция срещу Сирия, като се позове на принципа на "хуманитарните интервенции". Смисълът на този тип концепции се заключава във военната намеса, когато тя е необходима, за да се предотврати хуманитарна катастрофа. Този принцип беше използван от НАТО при операцията срещу Югославия през 1999 г.

#прокуратура #Сирия #НАТО #право

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници