Ц. Йовчев: България трябва да потърси помощ от ЕС и ООН заради бежанците от Сирия

Ц. Йовчев: България трябва да потърси помощ от ЕС и ООН заради бежанците от Сирия
A A+ A++ A

България трябва да потърси помощ от Европейския съюз, от ООН и от Червения кръст по отношение на бежанската вълна от Сирия, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в интервю за „Предаването на Карбовски" по ТВ7, цитиран от Фокус.

Министър Йовчев посочи, че пикът на сирийските бежанци, които са влезли в страната ни, е бил преди около два дни, когато в България са влезли над 100 бежанци на ден.

„В момента през границата ни преминават около 40-50 бежанци", отбеляза вътрешният министър и добави, че тези бежанци са предимно сирийци. „Това са жени, деца, бременни жени, които са докарани до ръба на отчаянието", коментира още Йовчев. Той посочи, че в момента се преглеждат сгради, сред които и стари казарми, които могат да бъдат превърнати в бежански центрове и, че се търсят допълнително средства.

„Проблемът не е в охраната на границата ни. Ние охраняваме добре и можем и още да засилим. Задържаме тези хора и трябва да ги настаним, но няма къде", отбеляза още Йовчев. Той определи ситуацията в Сирия като наистина сериозна. „Там имаме криза, която е от доста продължителен период от време. Тази криза генерираше рискове и последните събития ни показват, че може да очакваме военна интервенция", отбеляза Цветлин Йовчев.

По отношение на антитероризма Цветлин Йовчев заяви, че от ДАНС работят в много тясно сътрудничество. „Когато говорим за опасността от терористичен акт, само ДАНС и МВР не са в състояние да я предотвратят. Знаем какви са слабостите и работим нататък", отбеляза Йовчев.

„Винаги сме готови и трябва да бъдем готови за протестите. Няколко пъти имаше идеи и сигнали за куки, имаше провокатори на протеста. Ще направим всичко възможно, имаме достатъчно сили и добра организация, така че да не допуснем нарушаване на обществения ред. Демокрацията има съществена характеристика – насилието не се приема под каквато и да е форма", заяви министър Йовчев. „Не толерираме затварянето на пътища. В много случаи протестът е неразрешен", добави той.

Във връзка с обсадата на парламента на 23 юли вицепремиерът Цветлин Йовчев каза: „Имаме неустановени 39 души, имаме снимките им. Ще ги установим всичките и оттам нататък ще действаме по закона, както и досега. На някои ще бъдат повдигнати обвинения – в зависимост кой какво е правил". По думите му полицията се е справила добре и въпреки провокациите, е запазила спокойствие.

„Дали ще си тръгне правителството или не – това зависи от парламента. Винаги може да има хора, които са недоволни от правителството. Но ако създадем прецедент, че няколко хиляди души заплашат и провокират насилие и в резултат правителството си тръгне, то тогава накъде отиваме? Това не е демокрация. Не бива да правим този прецедент", посочи Йовчев.

"Битовата престъпност е огромен проблем, който вече касае националната сигурност.", каза още той.

Йовчев представи данни от официалната статистика, според които над 130 000 души са пострадали за една година от битова престъпност.

"Те обаче не съобщават на полицията, че са жертва на престъпление – нямат доверие, че можем или че искаме да се справим", отбеляза вътрешният министър. Според мен - ако 130 000 семейства страдат за една година, то проблемът трябва да получи внимание.

"Трябва да осигурим полицията да бъде там, където има нужда от нея и вреално време. В момента виждаме къде е концентрацията на престъпленията. Извършва се трансформация и започва да се работи по този начин. Трябва да направим така, че в тези места да има бърза реакция и по-силно сътрудничество със структурите на гражданското общество", посочи още Цветлин Йовчев. Той добави, че МВР възстановява и извънщатния сътрудник, който няма униформа, но има съответен документ.

#Цветлин Йовчев #Сирия #ООН #Парламент #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници