Копенхаген ще бъде домакин на „Евровизия 2014“

Копенхаген ще бъде домакин на „Евровизия 2014“
Снимка: planettours.wordpress.com
A A+ A++ A

Копенхаген ще бъде домакин на 59-ото издание на песенния конкурс „Евровизия“, който ще се проведе през месец май следващата година, съобщава eurovison-bg.com.

Организаторите стигнаха до това решение след дълга надпревара между няколко града в Дания, като основен конкурент на датската столица беше  Хернинг.  Арена на конкурса ще бъде B&W Hallerne, а историята на бъдещия дом на конкурса през 2014 е доста нетипична.

Обикновено „Евровизия“ се провежда в големи спортни зали или стадиони, като Дания използва големия стадион „Паркен“ в Копенхаген при предишното си домакинство на конкурса през 2001. Този път обаче дом на музикалната надпревара ще бъде бившо пристанище, което спира да функционира като такова през 1980 година. Преди B&W Hallerne да се превърне в арена, достойна за домакинство на събитие от този ранг, домакините ще трябва да вложат доста усилия в ремонтни и строителни дейности.

Освен поради добрата локация и възможностите за поемане на туристическия поток Копенхаген е избран и заради възможността организаторите да развихрят своето въображение.

Тяхната идея е на територията на вече нефункциониращото пристанище да оформят своеобразен евровизионен остров, на който да изградят цялата нужна инфраструктура, която да поеме нуждите на делегациите и феновете.

„Евровизия 2014“ ще се проведе на 6, 8 и 10 май 2014 година, а датската столица Копенхаген се очаква да бъде домакин на делегации от над 40 европейски страни. Мотото на конкурса в Дания  ще бъде Join us.

#Копенхаген #Дания #Евровизия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници