„Аз сириец, помагайте“, роми се правят на бежанци за помощи

„Аз сириец, помагайте“, роми се правят на бежанци за помощи
Издръжката на един бежанец е 370 лв. на месец, като около 60 лв. от тях се дават за джобни пари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Аз сириец, помагайте“. Това е новата парола, с която български роми се правят на сирийски бежанци, за да получат помощи. Схемата им бе разкрита в един от хасковските бежански лагери, които в момента приемат чуждите граждани, съобщава „Марица“.

Ромите дочули, че бежанците получават храна, дрехи и топли завивки, и решили да се възползват. Група ромки с децата си поискали убежище като чужденците. Служителите обаче ги отпратили, като им обяснили, че подслонът е за истински бежанци от Сирия. Ромките се ядосали и заплашили да съдят чиновниците за дискриминация.

Други по-осведомени ромски босове пък разбрали, че страната ни има намерение да кандидатства за помощи от Европейския съюз заради кризата с бежанците от близкоизточната страна, и решили да се възползват. Те дори опитали да настанят в импровизираните бежански лагери техни роднини, където да им бъдат осигурени подслон, храна и джобни пари.

След ексалиране на напрежението в Сирия все повече хора напускат страната. От началото на годината у нас са влезли между 1400 и 1600 сирийци.

Легловата база е почти запълнена и за да се предостави хуманитарна помощ на повече хора, ще трябва да се устроят нови бежански центрове.

Издръжката на един бежанец е 370 лв. на месец, като около 60 лв. от тях се дават за джобни пари.

Държавата има сграден фонд и може да намери решение при наплив на бежанци, освен това са отделени половин милион лева за оборудване, коментира Мариана Стоянова, ръководител Бежанско-мигрантска служба в Българския Червен кръст.

Очакванията на Червения кръст са – без значение дали ще има военни действия в Сирия, или не, да се увеличи броят на хора, които напускат страната.

Като тръгне бежанската вълна, България е на първа линия, защото сме външна граница. Турция отказа да приема бежанци, освен във временните лагери. Ние обаче сме подписали Женевските конвенции и трябва да приемаме.

#роми #сирийци #Сирия #бежанци #Мариана Стоянова #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници