Контрапротестиращи: Президентът е решил да вкара България в конфликта в Сирия

Контрапротестиращи: Президентът е решил да вкара България в конфликта в Сирия
Според контрапротестиращите Плевнелиев е вреден за България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Този президент е майстор на празнословието. Този президент е вреден за България. С всяко свое изказване той прави грешки. Президентът трябва да напусне поста си само заради това, че отдавна е решил да вкара България в конфликта в Сирия“.

Това заяви Тодор Левашки, един от контрапротестиращите пред президентството в понеделник. За пореден ден контрапротестиращите се събраха пред президентството, за да изразят подкрепата си към правителството и да поискат оставката на президента Росен Плевнелиев, съобщи БГНЕС.

Гражданите символично опънаха въже непосредствено пред входа на президентството, за да покажат разединителната линия, която според тях държавният глава поставя. „На Плевнелиев не му е ясна Конституцията. Еврокомисар Вивиан Рединг дойде в България и му каза: „Плевнелиев, вие имате много добра Конституция, просто я научете и я прилагайте“. По Конституция той има представителна власт и тази представителна власт трябва да е за целия народ, а не за офшорните фирми и лични интереси на обкръжаващите го“, коментира Румяна Белухова.

Много от хората, дошли днес на контрапротеста, изразиха недоволство от позицията на държавния глава във връзка с конфликта в Сирия. Президентът си позволи да изкаже мнение в подкрепа на удар в Сирия, без да се е допитал до Народното събрание. Аз лично подкрепям вицепрезидента Маргарита Попова, която каза, че като майка е „за“ мир. Аз съм майка на 5 деца и не мога да подкрепя нито една война“, каза още Румяна Белухова.

От днес започна и събирането на въпроси към държавния глава. Първите питания, които се появиха в специално приспособената за тази цел тетрадка, са свързани с невъзможността на президента да изпълнява конституционното си задължение да бъде обединител на нацията.

Нина Гергова от Гражданска инициатива „За нов обществен договор“ поиска Плевнелиев да й отговори дали цели с разединението на нацията да обслужи нечии интереси. „След като съберем достатъчно подписи, ще занесем тетрадката в президентството. Надяваме се президентът да отговори поне на гражданите, след като ние още преди месец внесохме писмо до него, но така и не получихме отговор“, коментира Гергова.

#Росен Плевнелиев #Сирия #България #контрапротест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници