16-годишна изправи на нокти интернет: Ботев е символ за всички полуграмотни патриотари

16-годишна изправи на нокти интернет: Ботев е символ за всички полуграмотни патриотари
A A+ A++ A

16-годишната Деница Пенчева изправи на нокти социалните мрежи с есе срещу Христо Ботев, озаглавено „5+1 причини да мразя Христо Ботев“. Тийнейджърката твърди пред Би Ти Ти, че не търси популярност, а само е изразила това, което мисли, в блога си „Пишуща машина“.


Есето на Деница Пенчева:

Този герой на българската литература никога не ме е вдъхновявал особено много. Така де, с ръка на сърцето, кой от вас може да каже, че харесва Ботев? Вярно, много патриотично, и интелектуално, и мъдро е да публикуваш негова снимка във facebook с бележчица “Колко лайка ще събере този велик българин?”. Е, народния поет не е най-популярен в борбата за харесвания, но все пак се мери с Левски. А няма отбор на негово име (или пък има, да ми простят всички фенове на отбори с името Ботев; Явно в моята нефутболна глава Ботев е човек, не спортен тим. Пак извинете.).

Добре, стига празни приказки. Към списъка. 5 причини. И една подарък. Точно, кратко и ясно.

1. Стихоплетец е – Човекът, наистина, не е имал от кого да се учи. Възрожденски поет с възрожденски дух си е бил. Самороден талант един вид. Но сравнете грубия, барабанен ритъм на стиховете му с нежните мелодии в поезията на Яворов, Лилиев, Димчо Дебелянов … Мога още много да изреждам. Те са от друга епоха, съгласна. По-добри са, безспорно. Тогава защо да не ги предпочитам?

2. Навсякъде е – Изпити след седми клас? Ботев. Матура? Ботев. Кой е най-добрият български поет? Ботев. Изграждал родолюбие. Аз досега не съм чувала някой да казва “Добре че е Ботев, та да обичам България”. А вие?

3. Първобитен е – Творчеството на Ботев има свое едно особено очарование. Почти като магията на пещерните рисунки.

4. Прехвален е - колко само е специална майката в “Майце си”. Каква прекрасна синекдоха е “бащино ми огнище” в “На прощаване”. Необичаен и прочувствен! Наистина заслужава хипстърските си очила от снимката. Така де, за такава оригиналност.

Човекът очевидно е краднал това-онова от народните песни. Няма лошо. Нямал е от кого да се учи, казах вече. Не го осъждам. Обаче чак да му се възхищавам?

5. “Голем” е – Ботев се е превърнал в символ за всички полуграмотни патриотари. Яки момчета, от онези дето не са чели нищо след “Пипи дългото чорапче”, го превъзнасят. И как не, човекът е бил смел, борил се е, умрял е за родината … Това прави ли го добър поет? Уважението към човека Ботев се е превърнало в религиозна почит. Някак е пошло.

И тъй, Ботев. Млад бунтар. Революционер. Поетче. Журналист. Мъртвец. Не го харесвам. Мразя го. Но повече мразя онези, които пропищяха “Ох, ама как ще махате “Майце си” от учебната програма!” и с грамадни жълти реплики разтръбиха мнението си “!!!!!!!!!!!!!!!БОТЕВ Е ВеЛИк !!!!!!!!!!!!!!!!”. При това толкова добре го разтръбиха, че “Майце си” остава. В крайна сметка, на кого му пука, че “Колко си хубава” на Христо Фотев е по-красиво, по-лирично, пó поезия.

Обаче краят на тази публикация още не е дошъл. Ето и бонус причината за омразата ми.

Защото ми разбива сърцето

Всеки път, когато прочета негов стих. Всеки път, когато помисля за съдбата му. Всеки път, когато усетя у себе си онзи ботевски бунт срещу грозното, срещу кривото и несправедливото. Всеки път виждам младото му тяло, проснато под оня връх. В тревата се просмуква лепкава кръв. Лепкава като сълзите на майка му. Лепкава като обичта към бащиното огнище. Лепкава. И тази кръв причинява повече болка отколкото недораслото ми сърчице може да поеме.

Затова го мразя.

#Христо Ботев #Ботев #есе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници