Китай: 3 г. затвор за лъжлив слух в интернет

Китай: 3 г. затвор за лъжлив слух в интернет
A A+ A++ A

В Китай влезе в сила закон, който предвижда съдебно преследване, включително и затвор, за разпространяване в интернет на лъжливи слухове, предават световните агенции. Новият закон ще разрешава гражданите да бъдат съдени за клевета в случаи, когато съобщената от тях информация получи голяма популярност в Мрежата.

Така например авторът на фалшиво съобщение, което е било споделено над 500 пъти, може да бъде осъден на 3 години затвор. Присъди „лишаване от свобода“ са предвидени и за авторите на клеветнически съобщения, които са били прочетени над 5000 пъти.

Според китайските власти новият закон е реакция на обществото срещу „безотговорните слухове“, които се разпространяват в Мрежата. Според властите засегнатите от такива съобщения често преживявали „душевни терзания“.

Борбата на китайските власти с клеветите в интернет започна преди няколко месеца, скоро след идването на власт на президента Си Дзинпин. През последните седмици няколкостотин китайци са били разпитвани за разпространяване на невярна информация в Мрежата, като част от тях са били оставени в ареста.

Един от най-шумните случаи беше арестът на 27 души в град Ухан. Официалното съобщение за акцията гласеше, че градската полиция е „пресякла дейността на престъпна група, разпространявала слухове в Мрежата“.

#Китай #интернет #затвор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници