ГКПП Маказа бе отворен за първи път от 68 години (ОБОБЩЕНИЕ)

ГКПП Маказа бе отворен за първи път от 68 години (ОБОБЩЕНИЕ)
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият Граничен контролно-пропускателен пункт Маказа на българо-гръцката граница бе открит официално тази сутрин. Няколкостотин български и гръцки граждани преминаха през Маказа след откриването на граничния пункт, съобщиха от пресцентъра на областна администрация Кърджали. Новият път свързва Кърджали и Комотини, Гърция, като част от международния транспортен коридор № 9. Проходът е затворен преди 68 години, след края на Втората световна война, и сега „Маказа" отново приема първите автомобили.

Областният управител на Кърджали Бисер Николов и Аристидис Янакидис, областен управител на гръцката област Източна Македония и Тракия, прерязаха лентата на ГКПП „Маказа". Помогна им 7-годишната Валентина Соколова от Кирково. Час след церемонията, в района на граничния пункт, беше въведен пропусквателен режим и пътят през границата беше отворен за движение.

„Пътят през Маказа е десетилетна мечта на българските граждани и път с национално и европейско значение. Вярвам, че той ще даде тласък на туризма, търговията, икономиката не само в област Кърджали и област Източна Македония и Тракия в Република Гърция, а в двете държави", каза областният управител на Кърджали.

През граничния пункт „Маказа – Нимфея", преминават превозни средства за превоз на пътници, включващи не повече от 8 места (без това на шофьора), и товарни превозни средства с тегло до 3,5 т. Очакванията са тези условия, договорени на правителствено ниво, да са в сила само до изграждането на пътната отсечка сп. Джебел – Подкова, което ще приключи тази есен. Строителството върви с бързи темпове и сега се изгражда мостът над река Върбица край Кирково.

Новото 27-километрово шосе ще съкратипътя до българо-гръцката граница с 15километра.

„Движението през Маказа стана факт с усилията на държавници и политици, дипломати, проектанти, строителни инженери, областни управители, експерти от много институции в двете държави. Усилен труд и енергия за отваряне на граничния пункт вложиха няколко правителства у нас.

През 1995 г. външните министри на България и Гърция Георги Пирински и Каролас Папуляс подписаха междуправителствена спогодба за отварянето на три гранични пункта – Маказа – Нимфея, Еледже – Ехинос и Илинден – Ексохи", каза още Бисер Николов.
Областният управител на област Източна Македония и Тракия подчерта, че периферната област в Гърция след отварянето на пътя през Маказа вече няма да е същата, че пътят открива нови възможности за развитие и сближаване на двата народа.

На откриването присъстваха много граждани, заместник-областни управители и кметове от България и Гърция, депутати от двете държави, представители на институции.
Водачите на МПС да спазват правилата за движение в Гърция, напомнят от областна администрация Кърджали.

Из Фокус

#ГКПП Маказа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници