Сирийските бунтовници са контролирали най-малко два обекта за съхраняване на химически оръжия

Сирийските бунтовници са контролирали най-малко два обекта за съхраняване на химически оръжия
A A+ A++ A

Арсеналът от химическо оръжие в Сирия се намира под контрола на правителствените сили, но обекти за производство и съхраняване на такова оръжие в най-малко два града за известно време са били под контрола на бойците на въоръжената опозиция. Това се съобщава в доклад, разпространен от израелския Институт за борба с тероризма, предаде Интерфакс, цитирана от „Фокус“.

В доклада се отбелязва, че от 80-те години на миналия век, когато Сирия се е запасила с около 1000 тона бойни отровни вещества, те се складират в около 50 обекта, повечето от които се намират в северните райони, в близост до границата с Турция. В началото на сирийския конфликт запасите от химически оръжия са били концентрирани в около 10 обекта. 

По оценки на експертите от израелския институт сирийските власти контролират химическото оръжие, но въпреки това няма пълна яснота около съдбата на обектите, свързани с химическо оръжие, намиращи се в най-малко два града, които известно време са били под контрола на въоръжената опозиция. 

Те отбелязват, че един от тези обекти е в близост до Алепо, без да уточняват неговото предназначение. През август 2012 година зоната, в която се намира обектът, е била контролирана от свързаната с „Ал Кайда“ групировка „Фронт ал Нусра“.

#Сирия #химическо оръжие #опозиция #Алепо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите