Таня Андреева: НАП да направи всичко възможно за събирането на здравните вноски

Таня Андреева: НАП да направи всичко възможно за събирането на здравните вноски
Андреева посочи, че на проведената вчера среща с Надзорния съвет на НЗОК е било постигнато съгласие за критериите за подписване на договори със здравната каса. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Силно се надявам НАП да предприемат всички възможни действия, за да могат да набавят тези здравни вноски, които до момента не са внасяни от хората, които могат да си го позволят“, заяви пред Нова телевизия министърът на здравеопазването Таня Андреева.

По думите й събирането на здравните вноски не е в компетенциите на Министерството на здравеопазването, но това, което министерството може да направи, е да върне доверието на хората в лечебните заведения.

Андреева посочи, че на проведената вчера среща с Надзорния съвет на НЗОК е било постигнато съгласие за критериите за подписване на договори със здравната каса.

„Факт е, че ГЕРБ допуснаха роене на болници, абсолютно безконтролно, независимо от това трябва или не, трябва да ги имаме на определени места. За десет години имаме 100 допълнителни болници – това са 100 допълнителни договорени партньора на касата“, отбеляза министър Андреева.

Тя заяви, че в момента министерството изработва оздравителен план заедно с екипите, управляващи лечебните заведения.

„Това, което ние трябва да направим, е парите, независимо чрез клинични пътеки или по друг начин, да следват пациента и да отиват там, където пациентът получава наистина качествена медицинска услуга. Ако касата разполага с 3 милиарда ресурс, който се разпределя между 200 болници, е едно, ако се разпределя върху 300 или 400 болници е друго. Болниците ще получават повече пари и ще започнат постепенно да си изплащат дълговете“, каза Андреева и добави, че това се прави единствено и само в интерес на пациентите.

Според здравния министър, ако пренасочените 1,4 млрд. лева от НЗОК към държавния бюджет са били отишли в болниците или е бил изграден втори стълб на здравно осигуряване, болниците е нямало да бъдат в такова тежко състояние в момента.

„Аз като човек, работещ в системата, не мога да намеря някаква реална реформа или промяна, която се случи, с оглед оздравяване състоянието на болниците“, каза тя.

#Таня Андреева #НЗОК #здравни вноски #НАП #болници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници