Константин Пенчев: Хората не вярват на институциите

Константин Пенчев: Хората не вярват на институциите
A A+ A++ A

„Хората не вярват и продължават да не вярват на институциите. И при най-малко съмнение недоверието отново избухва. Хората са недоверчиви, защото им писна от 25 години непрозрачно управление“, заяви пред Нова телевизия омбудсманът на Република България Константин Пенчев.

„Хората излязоха през февруари на протести не защото сметките за ток бяха високи, а защото бяха необяснимо високи - никой не поясни защо се получиха такива баснословни фактури. А хората са много чувствителни. И нека си го кажем - от февруари досега нещата не са същите“, заяви Пенчев, цитиран от Стандарт нюз.

Той допълни, че в момента има действително намаление на цената на тока - около 5%. „Аз лично като омбудсман мога да кажа, че мога да търся сметка на ЕРП-тата, но държавните институции са тези, които трябват да правят проверките. Ако има наистина намаляване цената на тока, нека да излязат и да обяснят ясно на хората защо това е така. Институциите трябва да докажат на хората, че не са ги излъгали, а наистина цената е намалена“, обясни Пенчев.

Той коментира, че е поласкан от високия рейтинг, който той и институцията имат. „Ако хората имат доверие в мен, институциите имат много по-голям респект от институцията на омбудсмана. Това ми дава повече възможност за действие. Влиянието на институциите се повиши, след като хората излязоха на улицата. Аз знам какво го боли българина всеки ден“, изтъкна Константин Пенчев.

#Константин Пенчев #протести #омбудсман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници