Плевнелиев: Убеден съм, че ще има обща позиция на България за Сирия

Плевнелиев: Убеден съм, че ще има обща позиция на България за Сирия
„Имаме много сходни с правителството, с министър-председателя Пламен Орешарски и с министъра на външните работи Кристиан Вигенин позиции по оценката и участието на България във връзка с кризата в Сирия“, каза още Плевнелиев.
A A+ A++ A

„Убеден съм, че следващата седмица на ниво президент и правителство ще има обща позиция. Надявам се в парламента също да имаме решение“, заяви президентът Росен Плевнелиев относно българската позиция за кризата в Сирия след откриването на XI конференция „Сигурността в Югоизточна Европа – в търсене на интелигентни решения“, предава БГНЕС.

„Искам да кажа, че работя за формирането на обща позиция на България за ситуацията в Сирия и това ще се случи категорично преди посещението на държавния глава в Обединените нации следващата седмица“, добави президентът.

„Имаме много сходни с правителството, с министър-председателя Пламен Орешарски и с министъра на външните работи Кристиан Вигенин позиции по оценката и участието на България във връзка с кризата в Сирия“, каза още Плевнелиев.

„Не виждам разлика между позицията на ЕС и позицията на държавния глава от преди три седмици и днес ЕС заяви, че трябва да има категоричен отпор на подобни престъпления срещу човечество. Радвам се на постигнатия консенсус на ниво ЕС и съм убеден, че такъв консенсус ще бъде постигнат и на ниво президент и правителство“, заяви държавният глава.

„В контекста на събитията от последната една година категорично мога да заявя, че българските служби се интегрират все по-умело и все по-ефективно в евроатлантическото семейство, доказателството е казусът с участието на „Хизбула“ в терористичния атентат в Сарафово и изключителните усилия и много добрите резултатите, които се постигнаха пред очите на нацията и международната общност“, отбеляза Плевнелиев.

„Това беше един много труден за разкриване атентат, който е на своята финална фаза на подготовка за предявяване на обвинения срещу тези, които го извършиха. Българските служби за тази една година постигнаха конкретни резултати“, каза още президентът.

На въпрос дали ще свика Консултативния съвет по Национална сигурност, Плевнелиев отговори: „Като президент следя внимателно ситуацията и ще свикам КСНС в рамките на моите правомощия, когато преценя, че това е добре за нацията и за държавата“.

„Три седмици след като политиците в България започнаха да говорят и да изясняват своите позиции по ситуацията в Сирия, аз от една страна се чувствам потвърден, от друга страна съм притеснен“, коментира президентът.

„Потвърден съм, защото когато преди три седмици казах, че е добре да има дебат в парламента, имах предвид, че България трябва да има единна позиция, а тази позиция може да бъде изкована в парламента. Същевременно, днес, имаме много и най-различни позиции на различни политици, а виждаме как световната демократична общност застана ясно“, отбеляза Плевнелиев.

Държавният глава отбеляза постигнатата във Вилнюс обща позиция на ЕС и цитира изреченото от върховния представител за външната политика Катрин Аштън: „Извършено е престъпление срещу човечеството, необходим е решителен отговор на това безобразие и престъпление“.

„Проблемът с бежанците не е лесен, защото ни заварва сравнително неподготвени, но вярвам, че сме на прав път“, добави Росен Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #Пламен Орешарски #Кристиан Вигенин #Сирия #България #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници