Правителството ще осигури допълнителни 350 места за бежанци

Правителството ще осигури допълнителни 350 места за бежанци
„Затварянето на границата е изключително крайна мярка“, каза Йовчев във връзка с проблема с бежанците, идващи в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По отношение на осигуряване на допълнителни места за бежанци Министерският съвет има решение за осигуряване на 350 места, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в Министерския съвет, цитиран от „Фокус“.

„Това ще позволи да решим първоначалния проблем, като продължаваме активно да работим за осигуряване на такива места. Намерени са вече две места, където да се създаде център за настаняване на бежанци. До броени дни ще започнат да функционират. В момента, в който вземем решение, ще започнем да настаняваме бежанци. Продължаваме да работим, защото потокът на бежанци не намалява“, посочи министър Йовчев.

В Елхово и Хасково функционират щабове за бежанци.

„Тактическият щаб в Хасково има за цел да осигури настаняването на бежанците, които идват в България. Бяха проведени заседания на двата щаба. Създадени са планове на двата щаба с конкретни разчети за организацията на работа. Имаме готовност при възникване на ситуация да приемем по-голям брой бежанци“, обясни министър Йовчев.

„Затварянето на границата е изключително крайна мярка“, каза още той, във връзка с проблема с бежанците, идващи в България.

„Не мисля, че в момента ситуацията налага да се обмисля такъв вариант. Ако се наложи такова затваряне, имаме разчети и можем да го осъществим. Такъв вариант към момента не се обмисля“, добави Йовчев.

„Проведох среща в понеделник с еврокомисаря Кристалина Георгиева и комисаря Сесилия Малмстрьом за бежанците. Имаме договореност, че ще получим техническа помощ от организацията на ЕС, която отговаря за настаняването на бежанци. Нямаме достатъчно опит, в това отношение. Имаме уверение, че се търсят възможности за финансиране на България. Възможно е да получим и пряка финансова помощ, която да ни помогне да решим проблемите, пред които е изправена нашата държава. Ако се наложи, ще можем да се възползваме от европейската солидарност“, каза още вътрешният министър.

По думите му активно се подготвят срещи с министерствата на вътрешните работи на Турция и Гърция за разрешаването на проблемите с бежанците от Сирия.

Държавната агенция за бежанците работи за осигуряване на преводачи.

„Предприети са всички необходими мерки. В много кратки срокове ще можем да кажем, че сме овладели ситуацията“, добави Цветлин Йовчев.

„Чужденците, които нелегално са преминали границата, са извършили престъпление. По закон сме длъжни да задържим тези хора. Законовият срок е 6 месеца за придобиване на статут на бежанци, ние сме го свели до 3 месеца. Съвсем скоро ще предложим конкретни мерки“, отбеляза министърът на вътрешните работи.

Министър Йовчев посочи, че за издръжката на 10 хиляди бежанци са необходими повече от 10 млн. лв.

#бежанци #Цветлин Йовчев #Сирия #България #настаняване #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници