Йовчев: Необясними са ми твърденията за полицейщина

Йовчев: Необясними са ми твърденията за полицейщина
A A+ A++ A

Не ме притеснява абсолютно нищо. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в отговор на въпрос на брифинг в МС дали се притеснява от намерението на ГЕРБ да сезират ЕК за полицейско насилие по време на протестите, предаде БГНЕС.

„Мога да заявя, че всичко, което е правено, което се прави и продължава да се прави, е изключително и изцяло в рамките на закона и е мотивирано от него. Така че не се притеснявам от нищо. Честно казано, необясними са ми тези твърдения за полицейщина и към момента не виждам нужда да ги коментирам. Но и няма да вляза в персонална полемика и дискусия с никого, защото не виждам полза от това“, заяви Йовчев.

„Ще опитам само да направя принципно уточнение, тъй като според мен доста фриволно започнаха да се използват термини като полицейщина и полицейска държава. Полицейска държава е термин, който се използва тогава, когато властта с всички средства се опитва да наложи тотален контрол върху всички сфери на обществения живот. Това би означавало, че министърът на вътрешните работи ще се опита грубо да се намеси в работата на независимата съдебна система, което аз не съм правил и никога няма да направя. Това означава, че министърът на вътрешните работи ще се опита да се намеси пряко в дейността на държавните органи и организации, което аз не съм правил и никога няма да направя. При полицейщина ще имаме прекомерно подслушване и злоупотреба със СРС. Ние намалихме многократно използването на СРС и изградихме мерки за гарантиране на сигурността при тяхното прилагане. Полицейщина и полицейска държава означава, че министърът на вътрешните работи ще злоупотребява със служебна информация, и то в такава посока, че да постигне някакви групови или партийни интереси. Никога не съм го правил и няма да го направя, а и не съм член на политическа партия, още по-малко на ръководството. Така че в тази връзка мога да успокоя, че всичко, което правим, ще бъде изцяло и само в рамките на закона“, увери Йовчев.

„За да направя още едно разграничение, правова държава, това е също един термин, в който имаме върховенство на закона. В една правова държава е недопустимо да остане без последица, ако някой се опита грубо да нарушава обществения ред, да премахва нерегламентирано законно заграждение, да не изпълнява полицейски разпореждания, да се опитва да упражнява насилие върху други граждани, да влиза в конфликт или сблъсък с полицията или да премахва нерегламентирано дори пътни знаци. Дали този, който го е направил, членува в политическа партия или организация, или е свързан с някаква група, не би трябвало да оказва значение по отношение на това, което ще бъде предприето срещу него. Така че мога да уверя всички, че това, което правим и ще продължим да правим, ще бъде изцяло в духа на закона. България е правова държава и ще положим всички усилия да остане такава“, заяви Йовчев.

#Цветлин Йовчев #полицейщина #ГЕРБ #обвинения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници