Манолова: Гражданите очакват ясни отговори за цената на тока

Манолова: Гражданите очакват ясни отговори за цената на тока
На дискусията са присъствали представители на електроразпределителните предприятия ЧЕЗ, EVN и Енерго про, както и на ДКЕВР и на браншови организации. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Българските граждани очакват ясни отговори за цената на тока“, заяви председателят на Комисията за взаимодействие с гражданските организации и зам.-председател на НС Мая Манолова, предава БГНЕС.

Депутатите от комисията, съвместно с Комисията по енергетика, дискутират новия модел за ценообразуване на електрическата енергия и ефектите от прилагането му върху разпределителните предприятия, крайните снабдители и крайните клиенти.

На дискусията са присъствали представители на електроразпределителните предприятия ЧЕЗ, EVN и Енерго про, както и на ДКЕВР и на браншови организации.

„В края на месец юли цената на тока бе намалена с 5%, благодарение на законодателните промени, приети от 42-рото НС. В момента при първите сметки за ток за част от потребителите вместо цената да намалява, тя се увеличава“, посочи Манолова.

Приетият от ДКЕВР начин на ценообразуване предполага равнопоставеност, каза председателят на ДКЕВР Анжела Тонева.

„Основният мотив за законодателната промяна бе свързан с необходимостта да бъде адаптиран моделът за образуване на цените в съответствие с реалните условия на пазара на електрическа енергия. Бе отчетено намаляването на количествата продавана електрическа енергия по свободно договорени цени поради високата неконкурентна крайна цена при износ на енергия“, отбеляза Тонева.

„Причината за това бе пряк резултат от калкулирането към свободно договорената цена за енергия освен цените за достъп и пренос и на т.нар. добавки, които отразяват допълнителните разходи за производство, които са над нейната пазарна стойност и не могат да бъдат възстановени по друг начин“, обясни председателят на ДКЕВР.

Тези разходи се покриват от всички потребители, включително и при износ на енергия, добави тя.

За ценовия период 2013 - 2014 г. делът на количествата енергия, подлежащи на задължително изкупуване, е над 50%, а разходите за тях - над 70% от общите разходи, посочи Тонева.

„Намаляването на относителния дял на клиентите на вътрешния пазар, които купуват енергия по регулирани цени, също даде отражение“, добави тя.

Започнало е изслушването на представителя на EVN Калина Трифонова, член на УС на компанията.

Новите крайни цени, отразени във фактурите за август, са точно толкова, колкото са отразени и в отчета на ДКЕВР, заяви представителят на Енерго-про.

От компанията потвърдиха, че са провели информационна кампания за разясняване на новите начини за формиране на цената, какво и за кое точно плащат потребителите, като в момента в дружеството няма постъпили жалби за завишени сметки.

„Засега нямаме големи оплаквания за завишени сметки, имаме между 5 и 9 жалби“, посочи Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

„Трябва заедно да направим по-ясни и по-разбираеми за клиентите фактури“, призова той.

#Мая Манолова #ДКЕВР #Анжела Тонева #ЧЕЗ #Енерго Про #EVN #цена #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници