Йовчев: Търсят се възможности за финансова помощ заради бежанците

Йовчев: Търсят се възможности за финансова помощ заради бежанците
Организираме активен обмен на информация с международни структури, от които можем да търсим помощ, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. Снимка: www.vesti.bg
A A+ A++ A

„Организираме активен обмен на информация с международни структури, от които можем да търсим помощ. Имаме уверение, че в момента се търсят възможности за непосредствена финансова помощ, която да бъде отпусната на България.

От днес ежедневно изпращаме информация за състоянието на местата, на които настаняваме бежанци, и за състоянието по българската граница“, заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде Агенция „Фокус”. „Имаме договореност, че ще получим техническа помощ от организацията на ЕС, която отговаря за настаняването на бежанци.

Тази помощ ще е свързана с експерти, които на наша територия ще ни помогнат да организираме правилно процесите. Това ще бъде много полезно. Като държава не сме посрещали през последните 90 години такива големи групи от хора. Ще бъдат потърсени възможности за допълнителна помощ по линия на Фронтекс.

Това ще бъде крайно необходимо, ако потокът от чужденци продължава да се увеличава”, обясни Йовчев. „Възможно е да получим и пряка финансова помощ, за да можем да решим част от проблемите. Не може да се оцени, че кризата в България е толкова тежка, и че могат да бъдат задействани механизмите за получаване на такава пряка финансова помощ, а и бюджетът на Европейската комисия е изчерпан.

Така че, ако обстановката се усложни, от другата година ще можем да разчитаме на по-сериозни средства. Подготвяме срещи във Върховния комисариат по бежанците и с министерствата на вътрешните работи на Турция и на Гърция”, каза още министър Йовчев.

#Цветлин Йовчев #ЕС #ФРОНТЕКС #ЕС #комисия #Турция #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници