Орешарски: Българският бизнес може да кандидатства по китайска кредитна линия

Орешарски: Българският бизнес може да кандидатства по китайска кредитна линия
Българският бизнес би могъл да кандидатства с наша подкрепа за отпуснатите още през изминалата година от Китай 10 млрд. долара кредитна линия за страните от Централна и Източна Европа. Снимка: www.plovdiv-online.com
A A+ A++ A

"Българският бизнес би могъл да кандидатства с наша подкрепа за отпуснатите още през изминалата година от Китай 10 млрд. долара кредитна линия за страните от Централна и Източна Европа", заяви премиерът Пламен Орешарски по време на срещата си с президента на China Eximbank Ли Жуогу, на която министър-председателят обсъди някои ключови направления за сътрудничество, като и от двете страни бе изразено желание за съвместна работа, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според министър-председателя - в продължение на една година кредитната линия не бележи особен прогрес при усвояването, заради доста твърдите изисквания от страна на китайската банка - най-вече държавно гарантиране на отделните финансирания.

„Разгледахме възможността за по-голяма гъвкавост и от страна на българските власти, и от страна на Eximbank. Дори стигнахме до съгласие от страна на президента при определени случаи при бюрократизиране на процедурите да държим личен контакт, особено по по-големи и по-важни проекти, които се инициират за усвояване на тази кредитна линия”, посочи Орешарски.

Според него има голям потенциал за сътрудничество между Българската банка за развитие и Eximbank. Премиерът каза още, че е помолил президента на банката институцията му да бъде по-благосклонна да отпуска гаранции на китайски инвестиции в България.

#Пламен Орешарски #България #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници