Европейската комисия с амбициозен план за премахване на таксите за роуминг

Европейската комисия с амбициозен план за премахване на таксите за роуминг
A A+ A++ A

Европейската комисия гласува изпълнението на нов план, който ще гарантира мрежовата неутралност и в крайна сметка ще доведе до премахване на таксите за роуминг. Наречен "свързан континент", той включва убеждаване на мобилните оператори да премахнат допълнителните такси за провеждане на разговори на територията на Европа, което трябва да стане още през следващата година. Сред новите мерки няма изрично изискване за спиране на роуминга, а вместо това са включени различни правила, които би трябвало да стимулират телекомите да го премахнат, за да улеснят бизнеса си.

Едно от включените изисквания е до края на следващата година операторите да спрат да налагат такси за приемане на разговори в роуминг. Планът ще се опита да убеди компаниите да възприемат стратегия, при която всички минути, съобщения и мобилен трафик, включени в съответната тарифа ще могат се използват свободно и в страните от ЕС без допълнително заплащане. Ако операторите се съгласят на това, през следващите години ще бъдат обект на по-малко регулаторни мерки.

Клиентите на телекомите, които не приемат тази стратегия ще бъдат свободни да изберат друг доставчик на мобилни услуги, докато се намират в ЕС без да сменят своята SIM карта и без да получават допълнителна сметка. Очакванията са тази възможност за свободен избор да подтикне операторите да премахнат таксите за роуминг. ЕК изоставя плановете си за създаването на единен регулатор, който ще действа на територията на всички 28 страни от съюза.

По отношение на мрежовата неутралност се приема план, който ще забрани на доставчиците на интернет услуги да ограничават достъпа или блокират съдържание. Изключение прави незаконно съдържание, което ще се дефинира от отделните страни. Обръща се внимание и на потребителските права - клиентите трябва да получат услугата, за която плащат и ако това не стане да бъдат свободи да прекратят договора и изберат друг доставчик.

Предвижда се координирано разпределяне на честотите от безжичния спектър, за да могат повече европейци да получат достъп до 4G и Wi-Fi мрежи. Така и операторите ще могат да разработят по-ефективни крос гранични инвестиционни планове, а страните от съюза ще продължат да получават съответните такси от телекомите. Така навлизането на 4G услуги би трябвало да стане по-бързо. Има и нови мерки в подкрепа на обществените Wi-Fi точки за достъп.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-828_en.htm
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/en/content/building-connected-continent

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници