Визите за САЩ и Канада за румънци могат да отпаднат

Визите за САЩ и Канада за румънци могат да отпаднат
Има вероятност визите за САЩ и Канада за румънските граждани да отпаднат, а за българите да бъдат облекчени. Снимка: www.europe.bg
A A+ A++ A

Има вероятност визите за САЩ и Канада за румънските граждани да отпаднат, а за българите да бъдат облекчени. Това гласува Европарламентът чрез резолюция за промяна на правилника на ЕС за визите, чрез която се въвежда клауза за реципрочност, задължаваща САЩ и Канада да премахнат визите за румънски граждани, съобщи румънската агенция Аджерпрес, цитирана от Стандарт нюз.

Промяната може да облекчи и пътуванията на българските граждани до двете североамерикански страни. В момента гражданите на Румъния, България, Полша, Чехия, Кипър и Хърватия се нуждаят от визи, за да пътуват в САЩ и/или Канада.

Едно от условията за безвизов режим, на което България все още не отговаря, е процентът на отказаните визи да е под 3. Отказите за българи обаче варират около и над 10 процента. Румънският евродепутат Йоан Енчу, който е съвносител на новата клауза за реципрочност, заяви пред Аджерпрес, че над 100 млн. граждани на шестте страни – членки на ЕС, спрямо които има различно отношение относно визите за САЩ, биха могли да се възползват директно и незабавно от новите правила.

По думите му САЩ и Канада ще бъдат принудени да разширят програмите си за безвизово пътуване за целия Европейски съюз. Промяната ще влезе в сила в течение на 24 месеца от публикуването й в Официалния вестник на ЕС. Румънският евродепутат заяви пред Аджерпрес, че изискването на САЩ и Канада за визи е дискриминационно, тъй като прави диференциация между гражданите на ЕС, въпреки че ЕС има обща политика за визите.

По думите му това изискване е ясно нарушение на принципа на реципрочност, тъй като гражданите на САЩ и Канада могат да пътуват във всички страни от ЕС без визи. Европейският парламент одобри в четвъртък и въвеждане на механизъм за временна отмяна на безвизовия режим при определени случаи, главно като предпазна мярка при увеличаване на броя на лъжливите кандидати за убежище в страни – членки на Европейския съюз, предаде сръбската агенция Танюг.

#ЕС #САЩ #румънци #българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници