Ханес Свобода: Гражданите трябва да чувстват, че са в центъра на политиката

Ханес Свобода: Гражданите трябва да чувстват, че са в центъра на политиката
На въпрос, дали вярва в духа на Европа, Свобода заяви: „Да, вярвам. Политиката трябва да е ориентирана към положителните емоции. Наше убеждение е, че трябва да преодолеем различията от миналото“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трябва да преодолеете тази криза по мирен начин, да помислите как да се върнете към нормални отношения между опозицията и правителството, да се справите с някои стари структури, с някои олигархични структури. Гражданите да чувстват, че те, а не някои определени групи, са в центъра на политиката“, заяви председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода, предава „Фокус“.

Свобода направи коментара в отговор на въпрос какво мисли за бъдещето на България в ЕС.

На въпрос: „Как полицията във вашата страна действа, когато има улични протести?“, Ханес Свобода отговори, че досега не е имало много демонстрации.

Обикновено, през последните години, полицията бе много ограничена да действа по непровокативен начин. Демонстрациите са част от демокрацията. Хората излизат по улиците, полицията трябва да приеме това. Тя трябва да покаже границите, които протестиращите не трябва да престъпват. Надявам се това да се случва и в България“, добави той.

На въпрос, дали вярва в духа на Европа, Свобода заяви: „Да, вярвам. Политиката трябва да е ориентирана към положителните емоции. Наше убеждение е, че трябва да преодолеем различията от миналото“.

„Образованието и културата помагат на хората да се справят с различни трудности и предизвикателства. Но освен това хората трябва да имат гражданска култура – как да разрешават конфликти, как да се справят с различията, как да се справят в мултикултурна среда. Във всички страни има имигранти и затова мисля, че културата и образованието са много необходими за бъдещото европейско общество“, посочи Ханес Свобода.

„В моята страна има много ниска безработица, защото имаме младежки програми за образование, обучение, допълнително обучение на младите хора. Такива инициативи трябва да бъдат предприети и в други страни в ЕС, но за съжаление, много държави не искат да дават пари за такива дейности. Затова ние се борим в ЕП и темата ще бъде основен въпрос по време на кампания за европейските избори, тъй като партиите трябва да покажат какви политики са избрали за връщането на младите хора на пазара на труда“, каза още Свобода.

Председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП присъства на откриването на международната конференция „Софийски разговори за Европа“ в НДК.

#Ханес Свобода #България #безработица #правителство #протести #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници