Към всички страни от ЕС е било отправено искане за приемане на бежанци

Към всички страни от ЕС е било отправено искане за приемане на бежанци
Около 5000 сирийци напускат страната си всеки ден. Над половината от бежанците са деца под 17 години. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

"Искане за приемане на бежанци е отправено към всяка една от страните-членки на Европейския съюз. Смятам, че към момента би било съвсем разбираемо българската страна да приеме допълнителни бежанци от Сирия," заяви пред „Дарик радио“ Роланд-Франсоа Вейл, представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН.

Вейл добави, че "това, което е по-важно в момента, е българското правителство да покрие нуждите на хората, които пристигат в страната".

Представителят на ООН посочо, че Върховния комисариат за бежанците в Европейския съюз не предоставя материална и финансова подкрепа, но може да окаже техническа подкрепа и обучение на служителите.

Според статистиката на Държавната агенция за бежанците, с която разполага Върховният комисариат, от началото на годината около 3500 души са потърсили убежище в България, като почти половината от тях са сирийски граждани.

Потокът от 40 до 60 души, които пресичат границата ни дневно, не е голям, но ще се увеличи, смята Вейл.

Около 5000 сирийци напускат страната си всеки ден. Над половината от бежанците са деца под 17 години.

Според Вейл е необходимо още в следващите дни да бъдат разкрити нови центрове за настаняване, за да могат да бъдат облекчени вече съществуващите и запълнени такива.

„Това не са места за търсещи закрила, тъй като да се потърси убежище не е престъпление и хората не бива де се поставят в ситуация, в която да се приравняват като престъпници", допълни той.

#Сирия #бежанци #България #ООН #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници